Dovolenku si dopraje cez 50 percent Slovákov

NETKY.SK • 14 Jún 2012, 18:15 • 2 min
Dovolenku si dopraje cez 50 percent Slovákov

Dovolenku si dopraje cez 50 percent Slovákov - Cestovanie Polovica Slovákov zvykne dovolenkovať, pričom na dovolenku si šetrí takmer tretina z nich (30 percent) aspoň tri mesiace. Vyplýva to z prieskumu agentúry FOCUS, ktorý realizovala pre spoločnosť Pro

slovakia

left justify in out

img

Polovica Slovákov zvykne dovolenkovať, pričom na dovolenku si šetrí takmer tretina z nich (30 percent) aspoň tri mesiace. Vyplýva to z prieskumu agentúry FOCUS, ktorý realizovala pre spoločnosť Provident Financial medzi 21. a 27. februárom na vzorke 1 036 respondentov nad 18 rokov z hľadiska pohlavia, veku, vzdelania, národnosti, veľkostných kategórií sídiel a krajského členenia. Z prieskumu vyplýva, že na dovolenku je ochotných požičať si 8 percent respondentov, realita je však iná. Na oddych doma alebo v zahraničí si požičalo iba 3 percentá opýtaných.

Podľa prieskumu slovenské rodiny najviac zaťažujú výdavky na bývanie (75 percent) a splátky úverov a hypoték (9 percent). Zároveň si však väčšina rodín aspoň občas zvykne odkladať "pár eur" bokom (71 percent). Ak sa Slováci rozhodnú pre dovolenku, tak ju zväčša plánujú a šetria na ňu. No takmer polovica Slovákov na dovolenke nebola.

Takmer pätina slovenských domácností (20 percent) je schopná pravidelne odkladať si financie na oddych po celý rok. Najviac sa to darí respondentom z Trnavského kraja a obyvateľom väčších miest s vyšším príjmom. Sporiť na relax doma či v cudzine nie je problém pre tvorivých odborných pracovníkov, podnikateľov a živnostníkov. Takisto tretina Slovákov, podľa cieľa destinácie a pohybov na účte sporí minimálne tri mesiace vopred.

Mladší ľudia a ľudia v strednom veku (25-44 rokov), zväčša vysokoškolsky vzdelaní podnikatelia alebo živnostníci, tvoria skoro pätinu (21 percent) z tých, ktorí si na dovolenku neodkladajú a riešia ju podľa aktuálnych finančných možností. Takíto cestovatelia sú najmä z Trenčianskeho kraja a menších miest.

Zdroj:SITA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona