Dovolenku na Slovensku za jedenásť mesiacov vlaňajška strávilo 4,6 milióna ľudí

NETKY.SK • 14 Február 2017, 13:52 • 2 min
Dovolenku na Slovensku za jedenásť mesiacov vlaňajška strávilo 4,6 milióna ľudí

BRATISLAVA - Na Slovensku za jedenásť mesiacov minulého roka dovolenkovalo vyše 4,6 milióna ľudí a ich počet medziročne vzrástol o 16,5 %.

slovakia

left justify in out

Domáci a zahraniční návštevníci tu v uvedenom období strávili viac ako 13 miliónov nocľahov pri raste o 14,9 %. Ako Ministerstvo dopravy a výstavby SR informovalo, návštevnosť od januára do novembra 2016 už prekonala celoročnú štatistiku z roku 2015 o 8,3 % pri počte návštevníkov a o 8 % v počte prenocovaní. Ide tak zatiaľ o historický najlepší rok v cestovnom ruchu. 

"Slovensko môže naďalej ťažiť zo svojej pozície v strede Európy a tiež bezpečnostnej stability. Rekordná návštevnosť je dôkazom toho, že domáci aj zahraniční turisti chcú našu krajinu spoznávať," povedal minister dopravy a výstavby Árpád Érsek (Most - Híd). "Takáto úspešná sezóna však zároveň na nás kladie ďalšie nároky, aby sme neustále zlepšovali kvalitu poskytovaných služieb, prinášali inovácie v cestovnom ruchu a uspeli tak v silnom konkurenčnom prostredí," dodal.

Dovolenkujúcim Slovákom patrí za jedenásť mesiacov vlaňajška podiel 59 % zo všetkých ubytovaných hostí. Necelé tri milióny Slovákov si tak za cieľ svojho oddychu vybralo práve domácu krajinu. Nárast v porovnaní s predchádzajúcim rokom predstavuje vyše 15 %. K historicky najlepšej návštevnosti Slovenska prispeli aj zahraniční dovolenkári. Ich počet sa priblížil k dvom miliónom a medziročne vzrástol o 18,3 %.

"Počas jedenástich mesiacov v roku 2016 prišlo na Slovensko najviac hostí z Českej republiky, Španielska, zo Švajčiarska, Spojeného kráľovstva, USA, Číny a Izraela," uviedla hovorkyňa ministerstva dopravy a výstavby Karolína Ducká. Počet návštevníkov vzrástol najviac z Číny, a to o 42,6 %, a z Izraela, o 30,7 %. "Z regiónov návštevníci zavítali najmä do Bratislavského a Žilinského kraja. Najdlhšie sa dovolenkári zdržali v Trenčianskom kraji - približne päť dní. Najdynamickejšie rástol počet hostí v Košickom kraji, kde sa objem návštevníkov v porovnaní s predchádzajúcim rokom zvýšil o takmer 66 %," priblížila Ducká.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Kalina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies