Dovolenku by mali zamestnanci v práci nahlásiť čo najskôr, radia personalisti

NETKY.SK • 19 Júl 2014, 11:01 • 2 min
Dovolenku by mali zamestnanci v práci nahlásiť čo najskôr, radia personalisti

BRATISLAVA - Dovolenková sezóna je v plnom prúde, pracovníkovi sa však môže stať, že mu jeho zamestnávateľ nepovolí navrhovaný termín voľna, prípadne mu môže zrušiť už nahlásenú dovolenku. Firmy totiž majú na to právo, upozorňuje personálna agentúra Grafton Recruitment.

slovakia

left justify in out

Možnosť zamestnanca čerpať dovolenku upravuje Zákonník práce. Podľa neho mu vzniká právo na dovolenku po odpracovaní aspoň 60 dní v kalendárnom roku, alebo má nárok na základnú výmeru dovolenky, prípadne na jej pomernú časť. Základná výmera dovolenky sú štyri týždne. Nárok na o týždeň dlhšiu dovolenku majú zamestnanci, ktorí do konca príslušného roka dovŕšili 33 rokov.
      

Ako pripomína personálna agentúra, mzda za vyčerpanú dovolenku sa vypočítava ako náhrada mzdy, ktorá je priemerom zárobku za posledný štvrťrok. V prípade, že zamestnanec v predchádzajúcom štvrťroku mal nadštandardný príjem z dôvodu vyplatenia odmien alebo nadštandardného plnenia, mzda za mesiac, kedy čerpal dovolenku, môže byť dokonca vyššia, ako keby chodil do práce celý mesiac. Ak bol v predchádzajúcom štvrťroku práceneschopný, jeho dovolenkový priemer môže byť nižší, čo sa odrazí aj na jeho výplatnej páske.
      

Personalisti však zamestnancom odporúčajú, aby plánovaný termín dovolenky v práci čo najskôr nahlásili. Nadriadený má totiž právo odmietnuť navrhovaný termín, a to v prípade, že v tomto čase majú schválené voľno aj iní jeho kolegovia. "Ak v rámci spoločnosti nie je vytvorený transparentný dovolenkový plán, zamestnanec by mal požiadať nadriadeného, aby vzájomne dohovorený termín potvrdil písomne alebo mailom. Vyhne sa tak prípadným nedorozumeniam s nadriadeným či kolegami, ktorí by chceli využiť zhodný termín dovolenky," odporúča country manažérka Grafton Recruitment Slovakia Katarína Bobotová. Taktiež by zamestnanec za dovolenkový pobyt nemal zaplatiť dovtedy, kým sa na termíne nedohodne so zamestnávateľom.

      

Personalisti tiež pripomínajú, že niekoľko dní voľna môže dostať aj človek, ktorý nastúpil na novú pozíciu ešte pred letom a je v skúšobnej lehote. "Aj v prípade, že zamestnancovi ešte nevznikol nárok na dovolenku, zamestnávateľ mu ju môže dať, ak tam je predpoklad, že mu do decembra vznikne na ňu nárok," uviedla Katarína Bobotová.
      

Pracovníkovi sa však pokojne môže stať aj to, že mu nadriadený zavolá a zruší odchod do dovolenkovej destinácie. Má tiež na to nárok. Ako uviedla agentúra Grafton Recruitment, ak sa tak stane, je povinný nahradiť zamestnancovi náklady, ktoré mu vznikli vplyvom zmeny čerpania jeho dovolenky. Závisí to však od dohody medzi zamestnancom a zamestnávateľom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies