Dovolenkovú sezónu ovplyvňujú obavy z hrozby terorizmu

NETKY.SK • 29 Máj 2016, 15:58 • 2 min
Dovolenkovú sezónu ovplyvňujú obavy z hrozby terorizmu

BRATISLAVA - Tohtoročný začiatok dovolenkovej sezóny výrazne poznačili obavy z hroziacich teroristických útokov.

slovakia

left justify in out

Zahraničné médiá zverejňujú mapy krajín s vysokým rizikom terorizmu, ale aj zoznamy najbezpečnejších dovolenkových miest. Aj keď mnohí majú v súčasnosti pred dovolenkou v známych európskych letoviskách obavy, mali by myslieť na to, že nulové riziko alebo absolútne bezpečná krajina dnes de facto neexistuje.

 

"Pri výbere dovolenkovej destinácie treba byť dnes viac opatrný ako v minulosti. Ľudom odporúčam riadiť sa pokynmi ministerstva zahraničných vecí, ktoré vždy vydáva ku krajinám s bezpečnostným rizikom cestovné odporúčanie," hovorí riaditeľ poistenia osôb UNIQA poisťovne Tomáš Ogrodník. Podľa neho dovolenkár alebo aj každý cestovateľ by mal mať určite poistené liečebné náklady v zahraničí, ktoré už zahŕňajú aj ošetrenie v dôsledku teroristického útoku. Ľudia si poisťujú najčastejšie iba liečebné náklady. Vzhľadom na aktuálnu bezpečnostnú situáciu vo svete však je vhodné určite si poistiť aj predčasný návrat. Terorizmus patrí medzi dôvody, pre ktoré možno cestu prerušiť a vrátiť sa späť na Slovensko. V takomto prípade uhradí poisťovňa náklady na spiatočnú cestu.

 

"Na poistenie storno poplatku myslite, ak dávate prednosť skorému objednaniu dovolenky či letenky. Môže nastať situácia, že nakoniec nebudete môcť vycestovať - choroba, úmrtie príbuzného alebo blízkej osoby, živelná udalosť, rozvod alebo neurobené štátnice - to všetko sú dôvody na uplatnenie si nároku na úhradu storno poplatku. Aj keď zásadnú časť likvidovaných poistných udalostí tvoria stále liečebné náklady, v poslednom čase zaznamenávame výrazný nárast poistných udalostí práve z rizika storna zájazdov," radí Ľubica Antalová, vedúca oddelenia likvidácie škôd z poistenia osôb UNIQA poisťovne.

 

"Ľudia sa po teroristickom útoku v Bruseli často zaujímali o možnosť poistiť si storno letu alebo cestovného lístka pre prípad, ak by mali zakúpený let a ten by bol leteckou spoločnosťou zrušený. Pripomíname, že poistenie cestovného lístka v dôsledku zrušenia alebo presunu letu je vo výlukách a nie je možné ho poistiť," uzatvára Ogrodník.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies