Dovolenkári pozor: Pred letným oddychom v zahraničí netreba zabúdať na kontrolu platnosti dokladov

NETKY.SK • 26 Júl 2017, 9:21 • 2 min
Dovolenkári pozor: Pred letným oddychom v zahraničí netreba zabúdať na kontrolu platnosti dokladov

BRATISLAVA – Pred cestou do zahraničia je dobré sa informovať na podmienky vstupu a pobytu v danej krajine. Zabudnúť by sa nemalo ani na kontrolu platnosti cestovných dokladov.

slovakia

left justify in out

Rezort diplomacie ďalej radí cestovateľom, aby mali pri sebe kópiu platného cestovného pasu respektíve občianskeho preukazu a originál si nechávali v hotelovom trezore. Do zahraničia by si mali priniesť i fotografiu, ak by bolo potrebné vystaviť náhradný cestovný doklad v prípade straty dokladov.

 

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR pripomína dobrovoľnú registráciu na jeho stránke pred vycestovaním. "Informovať by sa mali o špecifikách daného regiónu – obliekanie či konzumácia alkoholických nápojov. Napríklad na letiskách v Katare a Kuvajte je konzumácia alkoholu zakázaná. Porušenie tohto zákazu je v určitých prípadoch považované za trestný čin," uvádza rezort, pričom je užitočné sa informovať i na pravidlá pri vývoze a dovoze tovaru z a do krajiny.

 

Dobré je mať pri sebe v zahraničí i finančnú hotovosť, najmä v krajinách akou je napríklad Albánsko, kde sú obmedzené možnosti použitia bankomatovej karty. Cestovatelia by nemali zabudnúť ani na cestovné poistenie.

 

Ak sa v cudzine rozhodnú šoférovať, mali by mať pri sebe všetky doklady od vozidla vrátane zelenej karty.

 

V prípade potreby sa Slováci môžu obrátiť na zastupiteľské úrady v príslušných krajinách, nepretržitú telefonickú linku by však mali využívať iba v nevyhnutných prípadoch, aby ju neblokovali ľuďom, ktorí sú v skutočnej núdzi.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona