Dovolenkári platia kartami častejšie, má to viaceré výhody

NETKY.SK • 16 August 2016, 14:45 • 2 min
Dovolenkári platia kartami častejšie, má to viaceré výhody

BRATISLAVA - Dovolenkári po návrate do vlasti často musia riešiť problém čo s menou krajiny, v ktorej dovolenkovali. Väčšinu cudzokrajných mien na Slovensku nezamení spravidla ani zmenáreň ani banka.

slovakia

left justify in out

"Tým, ktorí ešte nevycestovali, preto odporúčame zamieňať si v cudzine len nevyhnutnú hotovosť a ostatné výdavky radšej platiť kartou. Počet platieb kartou v TOP 5 najnavštevovanejších destináciách sa toto leto v porovnaní s minulým rokom zvýšil o viac ako pätinu (22 %). Zvýšil sa aj celkový objem týchto transakcií a suma, ktorú klienti kartou zaplatili sa medziročne zvýšila o takmer desatinu (9 %). Najčastejšie platia kartou toto leto v Česku, Rakúsku a Chorvátsku," zdôrazňuje Anna Jamborová, hovorkyňa ČSOB.

 

Podľa jej slov, aj toto leto platia dovolenkári zo Slovenska v zahraničí najmä za potraviny. Takmer každú druhú platbu (45 %) realizovali práve v tomto type obchodov. Zhruba v každom desiatom (11 %) prípade klienti platili na čerpacích staniciach.

 

Platbou kartou v zahraničí mimo krajín eurozóny sa dovolenkári vyhnú problému, čo so zamenenou menou po návrate domov. Nie každú sa im totiž podarí vymeniť naspäť za eurá. Komplikácie môžu mať dovolenkári napríklad aj s tureckými lírami či egyptskými dinármi.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona