Dovolenka na horách prináša viaceré riziká

NETKY.SK • 18 December 2014, 09:37 • 2 min
Dovolenka na horách prináša viaceré riziká

BRATISLAVA - Zahraniční či domáci turisti, ktorí sa rozhodli dovolenkovať v strede Európy, sa často vydávajú za zimnými športmi a turistikou práve na slovenské hory.

slovakia

left justify in out

Dovolenka na horách, či už v zimnom alebo letnom období, prináša okrem zábavy množstvo rizík. Na území Slovenskej republiky od 1. júla 2006 platí ustanovenie Zákona o Horskej záchrannej službe, podľa ktorého je osoba, nachádzajúca sa v horskej oblasti povinná uhradiť horskej službe náklady spojené s výkonom záchrannej činnosti alebo s pátraním, ktoré sa jej týkajú.
      

Dovolenkári si preto môžu dojednať poistenie do hôr, ktoré je aktuálne nielen počas zimných dovoleniek, ale aj pri letnej turistike. Toto poistenie hradí náklady na záchrannú činnosť horskej služby; vyhľadávanie a vyslobodzovanie osôb v tiesni, poskytnutie prvej pomoci, prepravu k najbližšej sanitke či transport do zdravotníckeho zariadenia vrtuľníkom.
      

Horská záchranná služba každoročne zasahuje pri stovkách prípadov. Medzi najčastejšie nehody na svahu patria strety dvoch lyžiarov, ktoré sa niekedy končia fatálne. U snoubordistov to bývajú vážne poranenia hlavy a krčnej chrbtice. Športovci našťastie na poistenie nezabúdajú. Pri lyžovačke v zahraničí odborníci odporúčajú uzavrieť cestovné poistenie, ktoré zahŕňa okrem poistenia liečebných nákladov v zahraničí aj poistenie úrazu, batožiny, zodpovednosti za škodu a poistenie doplnkových asistenčných služieb. Ak by došlo ku krádeži drahých lyží vlámaním či lúpežou, alebo by sa športová výbava zničila pri ťažkom úraze, vzniknuté škody za klienta uhradí poisťovňa.
      

Artur Šturmankin z Allianz-Slovenskej poisťovne: "Ďalšia vec, ktorú na svahu neradno podceňovať, je zodpovednosť za škodu. Pri následkoch zrážky na svahu si poškodený, a to hlavne v zahraničí, neváha uplatniť nároky na náhradu majetkovej škody aj škody na zdraví. Ak má poškodený podnikateľskú činnosť alebo je živnostník a následkom zranenia je pracovne neschopný, môže si okrem nákladov na liečenie nárokovať aj kompenzáciu ušlého zisku či zárobku. Suma, ktorú si zvyknú zahraniční turisti za spôsobenie úrazu vypýtať, sa často pohybuje aj v desiatkach tisíc eur."
      

Horúce nápoje na svahu a výhody all inclusive v hotelovom bare na nás striehnu aj počas zimných dovoleniek a klzké chodníky sa potom šmýkajú ešte viac. V niektorých krajinách lyžiarom dokonca môžu dať fúkať aj na svahu a pokuta, pri ktorej nepomôže ani poistenie, ich neminie. Problém môže nastať aj v prípade, ak sa v dôsledku potúženia alkoholom turisti zrania, poisťovateľ v takomto prípade nemusí uhradiť náklady na liečenie. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies