Dôvody svojho odvolávania považuje Zvolenská za účelové

NETKY.SK • 24 Október 2013, 14:44 • 2 min
Dôvody svojho odvolávania považuje Zvolenská za účelové

BRATISLAVA - Za účelové a klamlivé označila ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská spájanie tendra na licencie pre záchranárske vrtuľníky s ľudským nešťastím, ktoré sa stalo pre tragickú autonehodu 13. septembra tohto roka.

slovakia

left justify in out

Poslancom predložila zvukový záznam, podľa ktorého mohol byť na mieste nehody vrtuľník z Nitry za 25 minút. Prítomný lekár však tento vrtuľník podľa Zvolenskej nepotreboval. "Ak by lekár vrtuľník potreboval, priletel by,“ povedala počas mimoriadne zvolanej 26. schôdze NR SR k návrhu na jej odvolanie. Zákon tak podľa nej ministerstvo zdravotníctva neporušilo a zdravotná starostlivosť bola riadne zabezpečená. "Vrtuľník z Bratislavy a Trenčína by doletel v rovnakom čase ako vrtuľník z Nitry,“ zdôraznila. 

Opozícia chce ministerku odvolať pre tender na licencie pre záchranárske vrtuľníky. Rezort zdravotníctva udelil povolenia pre stanice v Bratislave a Trenčíne päť dní po tom, ako sa skončili predchádzajúce licencie. Opozičné strany Zvolenskú v posledných týždňoch niekoľkokrát vyzvali, aby sama odstúpila. Termín, ktorý jej stanovili, vypršal začiatkom minulého týždňa. "Pani ministerka Zvolenská nesie plnú politickú zodpovednosť za bezprecedentný päťdňový výpadok záchranného systému Slovenska, ktorý nemá obdobu v modernej histórii Slovenska," povedal podpredseda SDKÚ-DS Viliam Novotný po odovzdaní návrhu. Ministerstvo zdravotníctva (MZ) podľa neho zanedbalo svoje povinnosti a ohrozilo tak zdravie a životy ľudí. Exminister zdravotníctva a súčasný poslanec za KDH Ivan Uhliarik podotkol, že dva dni pred skončením platnosti licencie malo MZ k dispozícii všetky podklady, no výberová komisia zasadla až päť dní po skončení licencie. Podľa neho je to buď absolútna neschopnosť riadiť rezort, alebo úplná ľahostajnosť k potrebám občanov a k zabezpečeniu zdravotnej starostlivosti na Slovensku. 

Podporné stanovisko ministerke vyslovili Asociácia súkromných lekárov (ASL) SR aj Asociácia nemocníc Slovenska (ANS). "Garanciou, že v dobre naštartovaných projektoch sa bude pokračovať, je pre nás práve osoba pani ministerky, ktorá má našu plnú podporu," uviedol prezident ASL Ladislav Pásztor. Ministerstvo zdravotníctva pod vedením Zvolenskej podľa jeho slov pristúpilo k riešeniam problémov, ktoré jej predchodcovia iba odďaľovali. Ide najmä o rezidenčný program pre výchovu všeobecných lekárov. 

ANS takisto oceňuje doterajšiu dobrú spoluprácu s ministerkou zdravotníctva, jej ochotu rokovať o všetkých zásadných problémoch v rezorte. Oceňuje aj konštruktívny prístup pri riešení problémov financovania nemocníc združených v ANS pri zvyšovaní miezd lekárov a sestier v rokoch 2012 a 2013, ktorý podľa asociácie významne pomohol stabilizácii situácie v zdravotníctve v tomto období. "ANS zároveň privítala snahu pani ministerky o aktívne riešenie problematiky urgentných príjmov," uviedol prezident ANS Marián Petko. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies