Dôvodov, prečo vám vypadávajú vlasy môže byť mnoho. Ako to zastaviť?

NETKY.SK • 6 Január 2018, 13:00 • 2 min
Dôvodov, prečo vám vypadávajú vlasy môže byť mnoho. Ako to zastaviť?

Vlasy prirodzene v priebehu života strácajú svoju silu a vypadávajú. Rolu hrajú aj hormonálne výkyvy. Vlasy tak vo väčšej miere strácame napríklad v puberte, po pôrode alebo so zvyšujúcim sa vekom. Avšak ak sa vás ani jedno z toho netýka, a napriek tomu vám vlasy rednú, mali by ste sa snažiť vypátrať a vyriešiť príčinu.

slovakia

left justify in out

Fyzický stres

Aj tá najmenšia trauma, ktorú prežijete, sa môže prejaviť na kvalite a úbytku vlasov. Ak ste sa napríklad nedávno zúčastnili autonehody, alebo niekto z vašich blízkych ochorel, mohlo to spôsobiť dočasné vypadávanie vlasov. Vlas má naprogramovaný životný cyklus. V prvej fáze rastie, potom odpočíva a v tretej fáze života opúšťa vlas pokožku. Ak prežijeme nejakú traumu, môže to poškodiť vývoj vlasu, ktorý čo najrýchlejšie postúpi do tretej fázy cyklu, a vlasy tak začnú vypadávať. Informuje web womenshealthmag.com. Tento proces vypadávania môže nastať dokonca aj tri až šesť mesiacov po traume. Čím skôr sa vám podarí vyriešiť vaše problémy, tým rýchlejšie sa vaše vlasy zase zotavia.

 

Emocionálny stres

Stres emocionálneho typu môže mať rovnako vážny dopad ako fyzický stres. Môže byť spôsobený rozvodom, môže sa objaviť po smrti blízkej osoby alebo pri starostlivosti o starnúcich rodičov. Vypadávanie vlasov vašej psychickej pohode môže ešte viac ublížiť, a preto je dôležité zostať emocionálne v rovnováhe. Rovnako ako v prípade fyzického stresu sa rast vašich vlasov po čase opäť vráti do normálu. Dôležité je vyriešiť problémy, ktoré spôsobujú vašu nepohodu. Hľadajte podporu u odborníkov, chodievajte na terapie, obráťte sa na svojich priateľov alebo pre uvoľnenie od úzkosti viac športujte.

 

 

Tehotenské hormóny

Hoci niektoré teórie hovoria o tom, že padanie vlasov po pôrode môže súvisieť so stresom, ktorý pri ňom ženy zažívajú, ďaleko pravdepodobnejšie je, že za všetko môžu hormóny - zatiaľ čo počas tehotenstva vlasy padajú oveľa menej ako obvykle, po pôrode to doženú. Ak vás po pôrode trápi vypadávanie vlasov, nenechajte sa rozhodiť! Strata vlasov po pôrode je prirodzený proces, ktorý sa po pár mesiacoch opäť vráti do svojho normálu.

 

Hormóny

Rovnako ako hormóny, ktoré ženské telo produkuje v tehotenstve, môžu mať zlý vplyv hormonálne zmeny, ako sú napríklad menopauza alebo nevhodná antikoncepcia. V dôsledku hormonálnych zmien sa vlasy stenčujú natoľko, že vo finále úplne oslabené vypadnú. Ak máte podozrenie, že vaše problémy spôsobujú nevhodné lieky, poraďte sa so svojím lekárom. Riešením môže byť tiež nehormonálna antikoncepcia, ktorá by nemala vypadávanie vlasov zapríčiňovať.

 

 

Prebytok vitamínu A

Nadbytočná konzumácia vitamínu A v podobe liekov alebo doplnkov stravy môže spôsobiť vypadávanie vlasov. Denná odporúčaná dávka vitamínu A je asi päťtisíc medzinárodných jednotiek (MJ) pre dospelých i deti od štyroch rokov. Doplnky stravy môžu ale obsahovať 2500 MJ až 10 000 MJ. Dobre čítajte zloženie. Akonáhle dáte svoj denný príjem vitamínov do potrebnej normy, vlasy začnú opäť pribúdať.

 

Nedostatok vitamínu B

Nízka hladina vitamínu B nie je síce tak častá ako iné problémy spôsobujúce úbytok vlasov, napriek tomu môže spôsobovať nepríjemné škody na pokožke vašej hlavy. Dbajte na zdravý jedálniček a doplňte vitamín B, ktorý nájdete v rybom mäse, orechoch, strukovinách aj v banánoch. Pestrá vyvážená strava plná ovocia a zeleniny prospieva nielen vašim vlasom.

 

Málo bielkovín v strave

Ak váš jedálniček neobsahuje potrebné množstvo bielkovín, môžete na to doplatiť kvalitou svojich vlasov. Prirodzená reakcia tela na nedostatok proteínu je podľa dermatológov práve pozastavenie rastu vlasov. Takýto vplyv na vaše vlasy môže prísť aj dva až tri mesiace po zmene jedálnička. Sústreďte sa na jedálniček. Existuje veľa potravín s bohatým zdrojom bielkovín. Ak sa vyhýbate mäsu, rybám, vajciam alebo všetkým živočíšnym výrobkom, zaraďte do svojho jedálnička dostatok strukovín, orechov, semien alebo vegánskych mliek.

 

 

Anémia

Chudokrvnosťou kvôli nedostatku železa trpí každá desiata žena vo veku 20 až 49 rokov. Práve anémia môže byť jeden z dôvodov, prečo sa trápite vypadávaním vlasov. Ďalšími príznakmi anémie sú závraty, únava, bolesti hlavy a studené ruky a nohy. Ak máte podozrenie, že trpíte anémiou, navštívte svojho lekára. Pomocou krvných testov spoločne odhalíte problém. Jednoduchý doplnok stravy alebo zmena jedálnička by mali nedostatok železa vyriešiť.

 

Hypotyreóza

Hypotyreóza je termín pre nedostatočnú činnosť štítnej žľazy, ktorá produkuje hormóny zásadné pre ľudský metabolizmus, rast aj vývoj. Ak štítna žľaza neprodukuje dostatočné množstvo potrebných hormónov, môže dochádzať k vypadávaniu vlasov. Je to jeden z príznakov, ktoré sú pre problémy so štítnou žľazou typické. Navštívte lekára. Liečbou docielite zdravie nielen vašich vlasov.

 

Imunitný porucha

Tomuto ochoreniu sa tiež hovorí alopecia areata. Ide vlastne o prílišné aktívny imunitného systému, ktorý považuje vlasy za cudzí prvok a snaží sa ich vypudiť. Telo detekuje vlasy ako rušivý element a podľa toho s nimi tiež zaobchádza. Choroba je našťastie dosť vzácna. Riešenie tohto problému si vyžaduje odbornú starostlivosť. Lekári vám pravdepodobne naordinujú injekčnú liečbu alebo liečbu pomocou iných medikamentov. Priebeh tejto liečby je ale bohužiaľ nepredvídateľný. U niektorých pacientov novo vyrastené vlasy opäť vypadávajú.

 

 

Náhla strata hmotnosti

Strata na hmotnosti pôsobí na telo rovnako ako fyzické vypätie. Telo môže podobne reagovať, hoci je váš telesný úbytok v konečnom dôsledku zdravý. Rovnako tak ale môže strata vlasov signalizovať nedostatok látok potrebných v novom jedálničku. 

 

Mužská plešatosť

Štúdie preukazujú, že u dvoch z troch mužov do 60 rokov dochádza k prudkému vypadávaniu vlasov. Tento typ vypadávania vlasov je spôsobený prevažne génami a mužskými hormónmi, respektíve ich úbytkom. S týmto typom plešatosti denne bojuje mnoho mužov. Existujú šampóny alebo tabletky, ktoré majú zamedziť vypadávanie vlasov a vytvoriť podmienky pre nový rast. Zázraky však rozhodne nedokážu. Ďalšou možnosťou je napríklad chirurgická transplantácia vlasov, ktorá je finančne veľmi náročná.

 

Dedičnosť

Aj ženy, rovnako ako muži, môžu v určitom veku trpieť stratou vlasov. Ak pochádzate z rodiny, kde mali ženy problémy s vypadávaním vlasov, potom budete pravdepodobne mať sklony k rovnakému problému. Na rozdiel od mužov sa ženská plešatosť prejavuje inak. Namiesto zreteľnej plešiny, vlasov ubúda na celej ploche hlavy. Aj pre ženy existujú prípravky zamedzujúce slabnutie vlasov alebo ich vypadávanie. Dôverovať môžete i prírodným maskám z medu, vaječných žĺtkov, avokáda alebo majonézy.

 

Chemoterapia

Lieky, ktoré bojujú s rakovinou, môžu spôsobiť vypadávanie vlasov. Vedci pracujú na lepšie zameraných liekoch, pomocou ktorých by sa dalo bojovať s rakovinou. Zatiaľ ale neúspešne. Preto sa musíme zmieriť s týmto vedľajším efektom. Po chemoterapii vlasy opäť narastú, aj keď vás môžu teraz prekvapiť inou štruktúrou alebo trebárs aj farbou.

 

Syndróm polycystických vaječníkov

Syndróm polycystických vaječníkov je ďalší z chorôb ovplyvňujúcich nerovnováhu mužských a ženských hormónov. Popri príznakov, ako sú príbytok hmotnosti, neplodnosť alebo rast ochlpenia na ženskej tvári, sa môže objaviť aj oslabovanie vlasov a ich vypadávanie. Liečba tejto choroby, ktorá zahŕňa špeciálnu diétu, cvičenie a hormonálnu antikoncepciu, môže pomôcť celkovému zotaveniu aj posilneniu rastu vašich vlasov.

 

Antidepresíva, riedidlá krvi a ďalšie lieky

Vedľajším účinkom mnohých liekov môže tiež byť strata vlasov. Medzi tie najčastejšie lieky patria napríklad riedidlá krvi, lieky na krvný tlak, niektoré lieky používané na liečbu reumy alebo kožných problémov alebo niektoré antidepresíva. Ak váš lekár zistí, že jeden alebo viac liekov zapríčiňuje úbytok vlasov, poraďte sa s ním, či je možné znížiť ich dávkovanie, alebo sa popýtajte na iný liek.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies