Dôvodom zlého čerpania eurofondov je aj neuveriteľná byrokratizácia

NETKY.SK • 24 Máj 2011, 06:49 • 2 min
Dôvodom zlého čerpania eurofondov je aj neuveriteľná byrokratizácia

Dôvodom zlého čerpania eurofondov je aj neuveriteľná byrokratizácia

slovakia

left justify in out

img

Dôvodom zlého čerpania európskych zdrojov v jednotlivých operačných programoch zo strany Slovenska je nastavenie priorít, neuveriteľná byrokratizácia a zložitosť administrácie. Po dnešnom stretnutí s eurokomisárom pre regionálnu politiku Johannesom Hahnom to uviedla premiérka Iveta Radičová.
      Druhý faktor, ktorý sa podpísal pod takýto stav, je neschválenie preplatenia niektorých projektov zo strany Bruselu. Dôvodom boli neoprávnené náklady či spochybnenie vyhlásenej súťaže. "To sú financie, ktoré budeme musieť zaplatiť zo štátneho rozpočtu," podčiarkla Radičová. V tejto súvislosti spomenula vytvorenie sociálnych podnikov z čias predchádzajúcej vlády za 24 miliónov eur. Podľa aktuálnych informácií bude Európska komisia (EK) vymáhať aj štyri milióny eur, ktoré išli na rekonštrukciu bratislavského letiska. Premiérka poznamenala, že takéto kroky zo strany Bruselu a snaha sa im vyhnúť prinútili ministerstvá na sprísňovanie podmienok pre záujemcov o eurofondy. "Až sa napokon tieto financie ani nedali čerpať," podotkla.
      Rovnako celý spôsob nastavenia odradil mnohých žiadateľov o to, aby sa o financie uchádzali. "Pevne verím, že nové pravidlá urýchlia čerpanie tak, ako sme si to naplánovali," dodala Radičová. Vláda totiž prijala opatrenia, ktorými odstránila zhruba 68 hlavných prekážok na využívanie eurofondov.
      EK si je podľa Hahna vedomá byrokracie ako hlavnej prekážky pre malé a stredné podniky, ktoré o peniaze nežiadajú, keďže splnenie všetkých prepísaných podmienok je pre nich príliš náročné. Komisia preto privítala snahu Slovenska o ich zjednodušenie. "Taktiež si uvedomujeme, že určitá úloha v tomto je aj na našej strane," konštatoval. Je tiež presvedčený o tom, že tieto vládne opatrenia urýchlia využitie dostupnej sumy európskych prostriedkov.
      Slovensko dosiahlo približne pred rokom, teda v polovici plánovaného obdobia, priemerné reálne čerpanie eurofondov v rámci operačných programov päť percent. Naďalej patrí k siedmemu najhoršie čerpajúcemu členskému štátu Európskej únie.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona