Dôvodom vzniku svetoznámeho motokrosového areálu bol zápach a muchy

NETKY.SK • 8 November 2014, 13:23 • 2 min
Dôvodom vzniku svetoznámeho motokrosového areálu bol zápach a muchy

SVEREPEC - Základom vzniku svetoznámeho motokrosového areálu vo Sverepci bola paradoxne nespokojnosť Sverepčanov so zápachom z hnoja a otravnými muchami.

slovakia

left justify in out

Na mieste terajšieho areálu v lokalite Lúčne totiž v polovici šesťdesiatych rokov postavili maštale pre jalovice, ktoré sa pásli v okolí a za niekoľko rokov rozbahnili celé krásne údolie. Miestni mladí motoristi začali rozmýšľať, ako ich z údolia dostať.
      

"Keďže v tom čase sa začal aj v súvislosti s Považskými strojárňami prudký rozvoj motokrosového športu, zapojila sa do akcie miestna organizácia Zväzarmu a aj za podpory okresných orgánov maštale premiestnili, keďže v Lúčnom je veľmi vhodný terén pre trať motokrosu. Stalo sa tak aj za podpory okresných orgánov v polovici sedemdesiatych rokov," uvádza sa v kronike obce.
      

Prvé motokrosové preteky sa vo Sverepci konali v roku 1973, o rok už privítala obec účastníkov majstrovstiev Slovenskej republiky. Prvé majstrovstvá ČSSR hostil Sverepec v roku 1979 a už vtedy sa začalo hovoriť o tom, že by mohli usporiadať aj majstrovstvá sveta. Mnoho ľudí to považovalo za utópiu a hlúposť. "Správa o mimoriadne náročnej trati sa rýchlo dostala do sveta. V máji 1980 sem prišiel delegát FIM, ktorý určil trať i areál za vyhovujúce pre majstrovstvá sveta v motokrose. Už predtým sa začali pod patronátom Považských strojární a okresných orgánov pripravovať projekty na výstavbu areálu – budov, parkoviska, amfiteátra a veže," uvádza sa v kronike.
      

V roku 1982 bol areál vo Sverepci dejiskom záverečného motokrosového testu Medzinárodnej šesťdňovej motocyklovej súťaže a o rok neskôr v septembri sa uskutočnili aj prvé majstrovstvá sveta v motokrose – Trofej národov. Odvtedy bol Sverepec takmer každoročne dejiskom majstrovstiev sveta v motokrose jednotlivcov. Už v roku 1979 vzniklo vo Sverepci stredisko vrcholového športu pre motokrosových a enduro pretekárov z celého vtedajšieho Československa. Práve vo Sverepci vyrástlo niekoľko generácií motocyklových pretekárov, ktorí dlhé roky šírili vo svete dobré meno československej školy. V rokoch 1993 až 1995 bol areál vo Sverepci sídlom novozaloženej Slovenskej motocyklovej federácie.
      

Momentálne sú majiteľmi motokrosového areálu alebo Národného kroscentra, čo je oficiálny názov, združenie Pobys a obec Sverepec. Do jednej z najkrajších motokrosových tratí na svete však negatívne zasiahla výstavba diaľnice a podľa starostu Sverepca Maroša Ondráša už nie je v stave, aby sa tam mohlo konať svetové motokrosové podujatie. Opustené sú aj budovy v areáli. "Pre obec nie je areál prínosom, podiel v Národnom kroscentre by sme chceli predať, ak by sa našiel záujemca. Našou podmienkou ale je, aby sa tam obnovil motokrosový šport," uzavrel starosta.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies