Dôvod prečo Turecko zostrelilo ruskú stíhačku: Obchody s Islamským štátom?!

NETKY.SK • 27 November 2015, 18:11 • 2 min
Dôvod prečo Turecko zostrelilo ruskú stíhačku: Obchody s Islamským štátom?!

DAMASK - Sýrsky minister informácií Umrán Zuabí tvrdí, že zostrelenie ruského stíhacieho bombardéra Su-24 tureckou stíhačkou bolo reakciou na zničenie stoviek cisterien, ktorými Islamský štát (IS) prepravoval ropu zo Sýrie do Turecka.

slovakia

left justify in out

 

Všetku túto ropu kupovala ropná spoločnosť, ktorá patrí synovi tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, vyhlásil sýrsky minister v rozhovore pre ruskú agentúru RIA Novosti. Vysvetlil, že "Turecko znervóznelo, keď Rusko začalo podnikať nálety na infraštruktúru IS a zničilo už viac ako 500 cisternových áut s ropou".

Sýrsky minister okrem toho vyhlásil, že Erdogan a jeho spoločnosť "nevyvážajú (zo Sýrie) len ropu, ale aj pšenicu a historické cennosti".

 

V súvislosti s tvrdením Ankary, že ruské lietadlo bolo zostrelené po narušení tureckého vzdušného priestoru, Zuabí vyhlásil, že k útoku došlo vo vzdušnom priestore Sýrie a bez varovania. Uviedol, že aj svedectvo preživšieho pilota dokazuje, že "Turecko klame".

 

 

"Najprv povedali, že bolo desať varovaní, potom oznámili, že lietadlo sa nad Tureckom nachádzalo 17 sekúnd. Nie je možné vyslať desať varovaní v priebehu 17 sekúnd. To technicky nie je možné," domnieva sa Zuabí.

 

 

Práve vzhľadom na tesné vzťahy medzi IS a tureckou vládou je Turecko veľmi podráždené účinkovaním Ruska v Sýrii, uviedol sýrsky minister.

 

Dodal, že dôkazov o tesných kontaktoch medzi IS a Ankarou je mnoho: napríklad fakt, že väčšina zahraničných žoldnierov Islamského štátu prišla do Sýrie cez Turecko, čo by nebolo možné bez pomoci tureckých úradov. Cez Turecko sa k povstalcom dopravuje aj väčšina zbraní, dodal Zuabí, podľa ktorého Turecko v Sýrii "kradne ropu i historické cennosti".

 

Umrán Zuabí vyhlásil, že ciele, ktoré chcú v regióne dosiahnuť USA a Turecko, sa líšia: USA sa pokúšajú rozdeliť existujúce štáty na malé emiráty a potom ich kontrolovať, pričom najlepším nástrojom na dosiahnutie tohto cieľa sú radikálni islamisti - Islamský štát, ktorý má tesné kontakty a podporu amerických tajných služieb, a Front an-Nusra podporovaný Saudskou Arábiou a Katarom.

 

Turecko je podľa sýrskeho ministra krajinou, ktorá sa hlási k učeniu Moslimského bratstva, a aj keď majú rôzne názory, spája ich agresivita. Cieľom Turecka je obnoviť Osmanskú ríšu a práve túžba po splnení tohto cieľa vedie Turecko k želaniu rozdeliť Sýriu a Irak na emiráty či provincie, ktoré budú existovať ako protektoráty osmanského impéria. Tieto ambície Turecka vedú k sporom Ankary s USA.

 

Minister Zuabí vyhlásil, že Západ sa snaží vyhnať Rusko z oblasti Blízkeho východu a naladiť túto časť sveta protirusky, o čo sa snažil prostredníctvom revolúcií tzv. arabskej jari, ktoré sa uskutočnili v krajinách blízkych Rusku, ale nie v Saudskej Arábii, Jordánsku či Somálsku.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies