Dôveryhodnosť súdnictva sa posilní, ak bude mať dostatočnú podporu

NETKY.SK • 6 November 2015, 18:31 • 2 min
Dôveryhodnosť súdnictva sa posilní, ak bude mať dostatočnú podporu

BRATISLAVA - Dôveryhodnosť súdnictva v očiach verejnosti sa posilní len vtedy, ak súdna moc bude mať dostatočnú podporu a dôveru a keď páchatelia trestných činov nebudú mať argument o zlej povesti sudcov. V otvorenom liste adresovanom prezidentovi SR Andrejovi Kiskovi to uviedla prezidentka Združenia sudcov Slovenska (ZSS) Dana Bystrianská. Podľa jej slov sa aj hlava štátu v posledných dňoch či týždňoch niekoľkokrát dotkla hodnotenia súdnej moci, "ktorá je v kritickom stave".

slovakia

left justify in out

"Myslíme si, že naše povolanie svojím postavením priam nepredpokladá obľúbenosť, keďže jedna zo strán odchádza vždy nespokojná. Prekvapuje nás ale, že sudcov SR doposiaľ nikto nevyzdvihol za tisíce súdnych rozhodnutí, o ktorých hovoria štatistické údaje za posledné roky," uviedla Bystrianská s tým, že nedôveryhodnosť sa sudcov dotýka, pretože neodráža podmienky, v ktorých mnohokrát pracujú, a preťaženosť, ktorú už netoleruje ich zdravotný stav.

 

V liste Kiskovi tiež poukázala na to, že sudcovia rozhodne nezľavia zo svojej práce, "ale naše možnosti sú ako u každého človeka, pretože aj sudcovia sú ľudia, obmedzené". Šéfka ZSS preto prezidenta požiadala, aby sudcovský stav vnímal ako živý organizmus, ktorý sa vyvíja. Hlavu štátu tiež prosí, aby neotáľala s vymenovaním nových sudcov. "Súdy SR, ale najmä občania a verejnosť, ktorí podali svoje žaloby, čakajú na rozhodnutia," odkázala.

Bystrianská tu poukázala na dlhodobo trvajúce neriešené problémy, najmä vysoký nápad a nárast súdnych vecí. "Za posledných päť a viac rokov došlo k enormnému nárastu súdnych sporov zo spotrebiteľskej agendy vďaka činnosti nebankových inštitúcií na slovenskom finančnom trhu. ZSS sa tiež domnieva, že mnohé agendy, najmä z oblasti obchodného registra a už spomínanej exekučnej agendy, ktoré teraz patria do vecnej pôsobnosti súdov, by mohli vybavovať iné štátne úrady," myslí si.

 

ZSS ďalej v liste uvádza, že si váži prezidentovu iniciatívu ústavne a zákonne deklarovať vek zániku sudcovskej funkcie. "Pracujeme, budeme pracovať, chceme byť so svojou prácou tiež spokojní, bojujeme o dôveru a chápeme nespokojnosť občanov. V každom prípade však nie sme jediní, ktorí tento stav zapríčinili a môžu zmeniť. Ste to Vy, pán prezident, ale aj poslanci NR SR, minister financií a minister spravodlivosti, ktorí musia rozhodnúť o tom, či štát má dostatok finančných zdrojov, dostatok sudcov a zamestnancov súdov a či ich venuje ochrane práv a právom chránených záujmov občanov," zdôraznila Bystrianská.

 

V tejto súvislosti ZSS podporuje prezentovanú elektronizáciu súdnictva, aj keď je presvedčené, že elekronizácia sama o sebe nezrýchli súdne konanie. "Je to skôr prejav pokroku a jej význam a výsledky sa ešte len dostavia. Súdny spor sa musí pripraviť, súdna vec pojednávať a sudca vždy musí rozhodnúť tak či tak," tvrdí združenie.

 

ZSS v liste hovorí aj o zlých podmienkach, ktoré majú zamestnanci súdov. "Prihovárame sa za prijatie zákonov v tejto oblasti pre mzdovú úpravu zamestnancov súdnictva, za ich kariérny rast, aby sa zo súdov stali moderné pracoviská, aby bolo zrejmé, že pre občana SR vytvoril štát priestor pre ochranu jeho práv a právom chránených záujmov skutočne a nielen formálne," dodala Bystrianská.

 

Prezident Kiska sa vo štvrtok (5.11.) dohodol s predsedníčkou Súdnej rady SR Janou Bajánkovou na odvolaní penzionovaných sudcov. Zopakoval preto svoju požiadavku, aby mu Súdna rada predložila návrh na odvolanie všetkých sudcov nad 65 rokov. "Som rád že, s pani predsedníčkou sme sa zhodli na tom, že zoznam bude dodaný mne ako prezidentovi čím skôr," uviedol prezident. Bajánková vysvetlila, že rada predloží návrh na odvolanie sudcov, ktorí nie sú vo výkone funkcie, sú na dôchodku a majú vek viac ako 70 rokov. Naznačila však, že to musí schváliť väčšina členov rady.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona