Dôvera v Zemana stúpla za mesiac o desať percent, ukázal prieskum CVVM

NETKY.SK • 31 Január 2015, 07:43 • 2 min
Dôvera v Zemana stúpla za mesiac o desať percent, ukázal prieskum CVVM

PRAHA - Rekordný pád dôvery v českého prezidenta je minulosťou. Miloš Zeman opäť začína získavať body u občanov - hoci zatiaľ len v prieskume agentúry CVVM.

slovakia

left justify in out

Teraz mu dôveruje 44 percent obyvateľov, čo je medzimesačný nárast o desať percentuálnych bodov. Prudký pád preferencií si vyslúžil na konci minulého roka po sérii rôznych afér.
      

Ukázalo sa, že Česi vedia odpustiť hlave štátu, ak určitý čas nerozpráva na verejnosti neslušne, napísal dnes český spravodajský portál iDNES.cz. Prieskum CVVM naznačil, že prezidentovi dôveruje 44 percent obyvateľov, čo je o desať percent viac než pred mesiacom, keď dôvera v Miloša Zemana klesla na rekordné minimum.
      

Koncom vlaňajška odrážali prieskumy rozjatrenú atmosféru v ČR. Zeman vyslovil niekoľko vulgárnych slov v priamom prenose programu Hovory z Lánov, ktorý kvôli tomu v Českom rozhlase skončil. Prezident tiež zľahčoval zákrok policajtov na pražskej Národnej triede v roku 1989 a vyhlásil, že sa chodí učiť do Číny, ako stabilizovať spoločnosť - Čína je pritom známa tvrdými trestami voči odporcom režimu.
      

Dôvera v obecné zastupiteľstvá a starostov zostala približne rovnaká, teda 62-63 percent. Na otázku o celkovej spokojnosti s politickou situáciou v Česku odpovedalo 19 percent ľudí slovom "spokojný" (o štyri percentá viac než v decembri). Ani spokojných, ani nespokojných je 36 percent ľudí (nárast o tri percentá). Nespokojných je 42 percent obyvateľov (pokles o sedem percent).
      

Spokojnejší sú mladí ľudia a respondenti s dobrou životnou úrovňou - tak to bolo aj za vlád ODS a TOP 09. Naopak, nespokojní sú občania, ktorí sú starí alebo sa majú horšie a tiež potenciálni voliči KSČM.
      

Prieskum sa konal 12.-19. januára, informoval portál iDNES.cz.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies