Dôvera v slovenský právny systém za posledných päť rokov narástla

NETKY.SK • 11 August 2017, 15:26 • 2 min
Dôvera v slovenský právny systém za posledných päť rokov narástla

BRATISLAVA – Dôvera v slovenský právny systém za posledných päť rokov narástla. Vyplýva to z prieskumu, ktorý pre Najvyšší súd (NS) SR uskutočnila v júli 2017 agentúra Focus.

slovakia

left justify in out

Na otázku „Do akej miery dôverujete slovenskému právnemu systému“ mohli respondenti odpovedať na 11-bodovej škále, od nula do desať, pričom nula znamenala „vôbec nedôverujem“ a desať „úplne dôverujem“. „Priemerná hodnota dôvery na tejto škále bola v roku 2017 na úrovni 4,59,“ priblížil výsledok prieskumu hovorca súdu Boris Urbančík.

 

Totožnú otázku o dôvere k slovenskému právnemu systému kládli viaceré predchádzajúce výskumy Európskej sociálnej sondy (ESS) . Podľa Urbančíka je tak možné analyzovať vývoj dôvery v právny systém v čase.

 

„Môžeme konštatovať, že dôvera v slovenské súdy, súdnictvo a právny systém za posledných päť rokov narástla,“ uviedol s tým, že súčasná miera dôvery verejnosti je dokonca najvyššia v histórii výskumov s touto otázkou.

 

V roku 2012 bola vo výskume ESS dôvera v slovenský právny systém na úrovni 3,27. Najnižšie pritom bola v roku 2004 (3,1), v roku 2006 výskum ESS ukázal hodnotu 4,2, v roku 2008 hodnotu 4,4 a v roku 2010 hodnotu 3,71.

 

Zvýšenie dôvery v právny systém v prieskume konštatovali viac respondenti s vysokoškolským vzdelaním a respondenti zo Žilinského, Trenčianskeho a Prešovského kraja. Právnemu systému, naopak, menej dôverujú respondenti vo vekovej kategórii 55 – 64 rokov a respondenti z Banskobystrického kraja.

 

Prieskum, ktorý si objednal NS SR, zrealizovala agentúra Focus v dňoch 13. - 24. júla na vzorke 1025 respondentov metódou osobných rozhovorov anketárov a respondentov. Vzorka je reprezentatívna pre slovenskú populáciu vo veku 18 a viac rokov a bola vybraná kvótnym výberom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona