Dôvera v justíciu sa odráža od dna, tvrdí Bajánková

NETKY.SK • 19 Október 2016, 13:56 • 2 min
Dôvera v justíciu sa odráža od dna, tvrdí Bajánková

BRATISLAVA - Je potešiteľné, že dôvera v justíciu na Slovensku sa pomaly odráža od dna. Vyhlásila to dnes pre médiá predsedníčka Súdnej rady SR Jana Bajánková. Odvolávala sa pritom na prieskum agentúry TNS, podľa ktorého našej justícii skôr alebo úplne dôveruje 33 percent respondentov, čo je o 11 percent viac ako v roku 2015.

slovakia

left justify in out

Nedôvera v súdnictvo podľa prieskumu zase poklesla zo 74 percent v roku 2015 na 60 percent v tomto roku. Agentúra prieskum robila v septembri na reprezentatívnej vzorke 1 014 respondentov. Zadávateľom boli Súdna rada SR a združenie VIA IURIS a odborným garantom Sociologický ústav SAV.


"Výsledky prieskumu nám dávajú optimizmus, ale veľmi opatrný," povedala Bajánková s tým, že s týmto stavom sa nemožno uspokojiť a justícia musí pokračovať v reformách. "Miera nedôvery ostáva veľmi vysoká. No je dobre, že aj občania postupne začínajú vnímať pozitívne zmeny, ktoré sa v justícii uskutočnili," zdôraznila. Zmenu v trende vnímania súdnictva oceňuje aj právnička organizácie VIA IURIS Zuzana Čaputová. "Budovanie dôvery je však dlhodobá záležitosť, preto apelujeme na pokračovanie reforiem smerom k zvyšovaniu transparentnosti, vyvodzovaniu zodpovednosti do vnútra justície, ako aj k lepšej vymožiteľnosti práva," povedala. Zároveň ocenila, že sa v oblasti justície v poslednej dobe napríklad odstránili excesy v komunikácii. "Situácia sa upokojila," uviedla.


Podľa výsledkov prieskumu viac ako 85 percent respondentov súhlasí s názorom, že k nedôveryhodnosti súdnictva prispieva hlavne korupcia. Takisto si 80 percent opýtaných myslí, že za nedôveryhodnosťou je dĺžka súdnych konaní. Medzi ďalšie príčiny nedôveryhodnosti súdnictva patria podľa prieskumu otázka spravodlivosti rozsudkov alebo osoby samotných sudcov a problém ich nezávislosti alebo odbornosti. Člen súdnej rady Ján Havlát v súvislosti s výsledkami pripomenul, že len 14 percent respondentov má podľa prieskumu osobnú skúsenosť s prácou súdov. Ďalších 85 percent ju má len sprostredkovane, či už prostredníctvom médií alebo napríklad známych.


Čo sa týka ďalšieho zvyšovania dôvery v justíciu, je podľa Bajánkovej potrebné zrýchliť priebeh súdnych konaní. Tiež je podľa nej dôležité verejnosti prezentovať informácie o zaťaženosti a dennodennej práci sudcov. Ako zdôraznila Čaputová, súdnictvo by sa tiež malo zamerať na zlepšenie komunikácie z verejnosťou, napríklad pri vysvetľovaní niektorých súdnych rozhodnutí. "Budovanie dôvery je budovanie vzťahu a vzťah je o komunikácii," dodala.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona