Dôvera v EÚ rastie, no najväčšou hrozbou ostáva terorizmus

NETKY.SK • 3 August 2017, 18:12 • 2 min
Dôvera v EÚ rastie, no najväčšou hrozbou ostáva terorizmus

BRATISLAVA - Rok po referende vo Veľkej Británii má čoraz viac ľudí v Európskej únii (EÚ) optimistický pohľad na budúcnosť Únie, ukázal to najnovší prieskum Eurobarometer.

slovakia

left justify in out

Podľa výsledkov, ktoré v stredu predstavila Európska komisia, dosiahla dôvera v EÚ zatiaľ najvyššiu úroveň od roku 2010 a podpora eura je väčšia ako kedykoľvek predtým od roku 2004. Uvádza sa v tlačovej správe z Eurobarometra, ktorú agentúre SITA poskytla Zuzana Harvanová zo Zastúpenia Európskej komisie v SR.

Optimistický pohľad na budúcnosť EÚ má dnes väčšina Európanov (56 percent), čo je nárast o šesť percentuálnych bodov v porovnaní s jeseňou 2016. Najvýraznejší nárast je pozorovať vo Francúzsku (55 %, plus 14 bodov od minulej jesene), v Dánsku (70 %, plus 13 bodov) a v Portugalsku (64 %, +10 bodov). Na Slovensku EÚ dôveruje 43 percent občanov (+1 bod), pritom vláde a parlamentu dôveruje 26 percent Slovákov, informovala ďalej Harvanová.

Medzi najväčšie výzvy, ktorým EÚ v súčasnosti čelí, považujú občania EÚ najčastejšie terorizmus (44 %), imigráciu (38 %) a so značným odstupom nasledovala hospodárska situácia (18 %). Pre porovnanie, Slováci za najväčšiu výzvu v rámci krajiny považujú rastúce ceny a náklady na život, ako aj zdravie a sociálnu istotu (obe 30 %), za ktorými nasleduje nezamestnanosť (26 %). Naopak, imigráciu na Slovensku považuje za hlavný problém len 8 percent opýtaných.

Zaujímavosťou je, že v otázke spoločných politík EÚ prejavili Slováci vyšší záujem o takéto riešenie ako bol priemer EÚ. V prospech spoločnej obrannej a bezpečnostnej politiky sa vyjadrilo až 78 percent Slovákov (priemer EÚ bol 75 %), v prospech spoločnej zahraničnej politiky 72 percent (priemer EÚ bol 66 %) a v prospech vytvorenia Európskej hospodárskej a menovej únie až 80 percent Slovákov (priemer EÚ bol 60 %).

Po prvýkrát sa prieskum Eurobarometer zameral aj na obraz Európskej únie z perspektívy jedenástich krajín mimo EÚ. Tieto krajiny predstavujú 49 % svetovej populácie a 61 % svetového HDP. V troch najľudnatejších z týchto krajín, v Číne, Indii a USA, majú najmenej tri štvrtiny respondentov pozitívny názor na EÚ. Respondenti vo väčšine krajín, ktoré boli zahrnuté do prieskumu, majú pozitívny názor na EÚ - 94 % v Brazílii, 84 % v Číne, 83 % v Indii, 76 % v Japonsku, 79 % v Kanade, 75 % v USA, 67 % v Austrálii a 54 % v Turecku. Zároveň respondenti v krajinách, ktoré sa nachádzajú bližšie k EÚ, ako sú Rusko, Nórsko a Švajčiarsko, majú skôr zmiešané pocity, a 43 % až 46 % z nich má pozitívny názor na EÚ. Z prieskumu takisto vyplýva, že EÚ je v krajinách, v ktorých sa prieskum uskutočnil, celkovo vnímaná ako „miesto stability v nepokojnom svete“, ale s výraznými rozdielmi od 82 % v Indii po 49 % Turecku. V Rusku tento názor zastáva 33 % respondentov a 61 % si myslí opak.


Prieskum verejnej mienky Eurobarometer sa v členských krajinách EÚ realizuje pravidelne už od roku 1973. Štandardný Eurobarometer, ktorý je zameraný hlavne na otázky európskej integrácie, domácej politiky, ale týka sa aj názorov Európanov na iné, nepolitické témy, sa uskutočňuje dvakrát ročne. „Jarný štandardný prieskum Eurobarometer 2017“ (EB 87) sa uskutočnil prostredníctvom osobných pohovorov od 20. do 30. mája 2017. V rámci prieskumu oslovili 33 180 respondentov z jednotlivých členských štátov EÚ a kandidátskych krajín. Bleskový prieskum Eurobarometer 450 „Budúcnosť Európy – pohľad z krajín mimo EÚ“ sa uskutočnil prostredníctvom telefonických rozhovorov od 20. do 25. februára 2017. Na telefonickom prieskume sa celkovo zúčastnilo 11 035 osôb v 11 krajinách mimo EÚ.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies