Dôvera v ekonomiku eurozóny v júli klesla

NETKY.SK • 28 Júl 2011, 12:12 • 2 min
Dôvera v ekonomiku eurozóny v júli klesla

Dôvera v ekonomiku eurozóny v júli klesla - Svet Dôvera v ekonomiku 17 krajín eurozóny sa tento mesiac znížila, a to viac, ako očakávali analytici. Nálada sa zhoršila podnikateľom zo všetkých odvetví hospodárstva aj spotrebiteľom, ktorí sa obávajú infláci

slovakia

left justify in out

img

Dôvera v ekonomiku 17 krajín eurozóny sa tento mesiac znížila, a to viac, ako očakávali analytici. Nálada sa zhoršila podnikateľom zo všetkých odvetví hospodárstva aj spotrebiteľom, ktorí sa obávajú inflácie.
      Z výsledkov pravidelného mesačného prieskumu Európskej komisie (EK) vyplýva, že jeden z kľúčových ukazovateľov ďalšieho vývoja v regióne, indikátor ekonomického sentimentu (IES), v júli klesol na 103,2 bodu z júnových 105,4 bodu. To je jeho najnižšia úroveň od augusta 2010. Analytici pritom odhadovali, že dosiahne 104 bodov.
      Okrem toho prieskum odhalil, že podnikateľom v priemyselnom sektore eurozóny nálada klesla na 1,1 bodu z júnových 3,5 bodu, v sektore služieb sa znížila na 7,9 bodu z 10,1 bodu v predchádzajúcom mesiaci a optimizmus spotrebiteľov sa v júli prepadol na -11,2 bodu z -9,7 bodu.
      O zhoršovaní nálady spotrebiteľov svedčí aj ďalší indikátor budúceho vývoja v eurozóne, ukazovateľ inflačných očakávaní, ktorý v júli vzrástol na 25,4 bodu z júnových 24,6 bodu. A čo sa týka firiem, index podnikateľskej klímy sa tento mesiac prepadol na 0,45 bodu z 0,95 bodu v júni 2011 a dosiahol tak najnižšiu hodnotu od júna 2010.
Zdroj: TASR/Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies