Dôvera už začala elektronicky komunikovať s českými zdravotnými poisťovňami, vybavenie dokladov sa skráti

NETKY.SK • 27 Jún 2017, 12:14 • 2 min
Dôvera už začala elektronicky komunikovať s českými zdravotnými poisťovňami, vybavenie dokladov sa skráti

BRATISLAVA - Súkromná zdravotná poisťovňa Dôvera začína ako prvá na Slovensku komunikovať elektronicky s českými zdravotnými poisťovňami. Povinnosť komunikovať elektronicky s partnermi v zahraničí majú postupne všetky poisťovne. Dôvera očakáva, že vybavenie dokladov na úhradu zdravotnej starostlivosti v Česku aj na Slovensku sa tak skráti z 30 dní na 24 hodín, najviac tri dni.

slovakia

left justify in out

"Výmena informácií medzi jednotlivými členskými štátmi Európskej únie bola doteraz zdĺhavá, je to papierový proces, niekedy to trvá aj mesiac. Táto dohoda, ktorú má Dôvera a všetkých sedem zdravotných poisťovní v ČR, skracuje tento proces na minimum. Niektoré veci sa dajú vybaviť v priebehu sekundy, niektoré do 24 hodín," hovorí generálny riaditeľ Dôvery Martin Kultan.

 

Online komunikáciu poisťovňa od začiatku roka testovala, od júna funguje naostro.

 

Spolupráca sa zatiaľ týka vydávania dokladov preukazujúcich nárok na zdravotnú starostlivosť v oboch štátoch. "V ďalšej fáze by sme chceli online riešiť aj schvaľovanie zdravotnej starostlivosti v zahraničí a neskôr i refundáciu nákladov na už poskytnutú zdravotnú starostlivosť v zahraničí," avizoval Kultan.

Dôvera uvažuje o takejto spolupráci aj s inými členskými štátmi EÚ, predovšetkým s Rakúskom a Nemeckom, kam slovenskí občania migrujú najčastejšie.

 

Aby mohli poistenci čerpať zdravotnú starostlivosť na území ČR i SR, museli doteraz čakať, kým zdravotná poisťovňa vystaví potrebný EU formulár, pošle ho poštou do partnerskej poisťovne, kde ho zaevidujú do informačného systému. Po novom sa to bude riešiť elektronicky za pár hodín.

 

Výhody pocítia napríklad Slováci poistení v Česku, ktorí navštevujú lekárov na Slovensku. Elektronizácia zrýchlila aj proces vystavovania náhradných certifikátov k Európskemu zdravotnému poisteniu poskytovateľom zdravotnej starostlivosti, ak poistenec nemá pri poskytnutí potrebnej zdravotnej starostlivosti pri sebe preukaz.

 

Online prepojenie zdravotných poisťovní nariadila Európska únia svojim členským štátom najneskôr do roku 2019.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies