Dôvera pri elektronických transakciách v EÚ by sa mala posilniť

NETKY.SK • 25 Máj 2016, 17:30 • 2 min
Dôvera pri elektronických transakciách v EÚ by sa mala posilniť

BRATISLAVA – Dôvera pri elektronických transakciách na vnútornom trhu Európskej únie (EÚ) by sa mala posilniť. Počíta s tým nový zákon o dôveryhodných službách pre elektronické transakcie na vnútornom trhu, ktorý dnes schválila vláda.

slovakia

left justify in out

Slovensko právnou normou reaguje na nariadenie EÚ z roku 2014. Zákon má nadobudnúť účinnosť dňom vyhlásenia, teda zverejnením v Zbierke zákonov. Zákon o dôveryhodných službách vypracoval Národný bezpečnostný úrad (NBÚ). Do slovenskej legislatívy sa ním premieta nariadenie EÚ o elektronickej identifikácii a dôveryhodných službách pre elektronické transakcie na vnútornom trhu (eIDAS) z roku 2014. Účelom zákona je dosiahnuť súlad vnútroštátneho právneho poriadku s týmto nariadením.

 

"Cieľom nariadenia eIDAS je posilniť dôveru pri elektronických transakciách na vnútornom trhu vytvorením spoločného základu pre bezpečné elektronické interakcie medzi občanmi, podnikmi a orgánmi verejnej správy, čím sa zvýši účinnosť verejných a súkromných online služieb, elektronického podnikania a elektronického obchodu v Európskej únii," uvádza sa v návrhu.

 

Pre dosiahnutie tohto cieľa nariadenie vytvára podmienky pre vzájomné uznávanie kľúčových cezhraničných prostriedkov komunikácie, ako sú elektronická identifikácia, elektronické dokumenty, elektronické podpisy a elektronické doručovacie služby. Nariadenie ruší európsku smernicu z roku 1999 upravujúcu oblasť elektronického podpisu a vytvára rámec pre bezpečné a dôveryhodné elektronické transakcie na vnútornom trhu EÚ.

 

V zákone o dôveryhodných službách je podľa NBÚ upravené iba to, čo nariadenie eIDAS výslovne ponecháva na vnútroštátnu úpravu. Právna norma ruší v súčasnosti platný zákon z roku 2002 o elektronickom podpise a prináša niekoľko zmien. Ide v nej o zosúladenie postupov v poskytovaní dôveryhodných služieb a zabezpečení dohľadu, úpravu pôsobnosti NBÚ, ako aj zodpovednosti za porušenie povinností.

 

Zákon mal byť podľa pôvodného návrhu prerokovávaný v skrátenom legislatívnom konaní, aby nadobudol účinnosť 1. júla. Vláda však rozhodla, že legislatívny proces bude prebiehať štandardným spôsobom a právna norma nadobudne účinnosť dňom vyhlásenia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona