Dôvera poslala niektorým klientom chybné RZP, viní Finančnú správu SR

NETKY.SK • 30 Júl 2015, 17:41 • 2 min
Dôvera poslala niektorým klientom chybné RZP, viní Finančnú správu SR

BRATISLAVA - Niektorí klienti súkromnej zdravotnej poisťovne Dôvera dostali ročné zúčtovanie poistného vypočítané z chybných dát.

slovakia

left justify in out

Dôvera tvrdí, že nie je vinná a k omylu došlo na strane Finančnej správy SR, ktorá disponuje údajmi o príjmoch a poisťovniam ich sprostredkúva cez Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS).
     

"V jednom prípade nám dokonca poslali údaje, že poistencovi, ktorého ročný príjem dosiahol asi 4000 eur, sme vypočítali nedoplatok 7000 eur," informoval TASR PR špecialista Dôvery Matej Štepianský. Podotkol, že poisťovňa už obe inštitúcie požiadala, aby čo najskôr doručili korektné údaje z daňových priznaní. Po ich prijatí budú klientom posielať opravené ročné zúčtovania.
     

"Neevidujeme zo strany zdravotnej poisťovne žiadne reklamácie poskytnutých údajov," povedala pre TASR hovorkyňa Finančnej správy SR Patrícia Macíková. ÚDZS prisľúbil stanovisko v piatok (31.7.).
     

Štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) zaznamenala námietky poistencov voči vypočítanému ročnému zúčtovaniu len ojedinele. "Nevieme sa nateraz vyjadriť k celkovému počtu chybne vypočítaných ročných zúčtovaní z finančnej správy, poisťovňa ich ešte všetky nespracovala. Platí však, že poistenec má právo požiadať o vykonanie opravného ročného zúčtovania, vyhovieme mu," uviedla VšZP v písomnom stanovisku.
     

Union zdravotná poisťovňa ešte ročné zúčtovania poistencom neposielala. "O probléme s chybnými údajmi vieme, na podnet Dôvery sa v stredu uskutočnilo stretnutie na ÚDZS," uviedla pre TASR hovorkyňa Judita Smatanová. Poisťovňa však zatiaľ nevie potvrdiť, či sú údaje chybné aj v jej prípade.
     

Zdravotné poisťovne posielajú ročné zúčtovanie poistného s meškaním. Oproti vlaňajšku ich poistenci dostanú o niekoľko týždňov neskôr, pretože štátne inštitúcie s dodaním podkladov meškali. Zúčtovanie musia zdravotné poisťovne vykonať do 30. septembra 2015, v prípade osôb s odkladom podania daňového priznania sa termín posúva o mesiac neskôr. Posielajú ich napríklad podnikateľom či samoplatiteľom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies