Dôvera ponúka regionálnym nemocniciam navýšenie platieb

NETKY.SK • 31 Marec 2015, 08:21 • 2 min
Dôvera ponúka regionálnym nemocniciam navýšenie platieb

BRATISLAVA – Po Všeobecnej zdravotnej poisťovni (VšZP) ponúka viac peňazí regionálnym nemocniciam aj zdravotná poisťovňa Dôvera. Ako informoval Marián Petko, prezident Asociácie nemocníc Slovenska (ANS), ktorá tieto zdravotnícke zariadenia združuje, Dôvera im od 1. apríla navrhla zvýšenie platieb za ukončené hospitalizácie a za ambulantnú starostlivosť na obdobnej úrovni ako VšZP.

slovakia

left justify in out

V oboch poisťovniach majú cenové podmienky platiť do konca júna tohto roka. „Úpravy pozostávajú zo zvýšenia úhrad v ústavnej pohotovostnej službe a na centrálnom príjme o 20 % a zo zvýšenia úhrad o 3 až 5 % pri využívaní dôležitých online informácií pri liečbe pacienta, ktoré vedú k zvýšeniu kvality a efektívnosti zdravotnej starostlivosti,“ konštatoval PR špecialista Dôvery Matej Štepianský. Ako pokračoval, s ANS sa dohodli na aj navýšení úhrad za hospitalizáciu o 50 eur a úhrad za osobitne hradené výkony o 34 eur avšak s tým, že polovica tohto zvýšenia bude vyplatená hneď a druhú polovicu doplatia po tom, ako pribudnú zdroje v zdravotníckom systéme. Asociácia požaduje viac peňazí od zdravotných poisťovní pre zvýšené mzdové náklady, ktoré majú nemocnice od začiatku roka. Od januára stúpli platy lekárov i minimálna mzda. V Union zdravotnej poisťovni (ZP) nateraz zástupcovia asociácie nepochodili, vyjadriť sa im má do siedmeho apríla. „Union nám zatiaľ v tomto roku nenavýšila žiadne zdroje, máme s ňou najhoršie platobné podmienky,“ povedal Petko po rokovaní s najmenšou zdravotnou poisťovňou. Hovorkyňa Unionu Judita Smatanová však konštatuje, že to nebola ich poisťovňa, ktorá v minulom roku a v prvom kvartáli 2015 platila poskytovateľom zdravotnej starostlivosti najmenej. Dodala, že ANS poskytli vlani o 2,5 milióna eur viac v porovnaní s predchádzajúcim rokom. Navyše podotýka, že uplynulý rok skončila Union ZP v strate 9 mil. eur. „Nároky, ktoré dnes poskytovatelia zdravotnej starostlivosti majú, vyplývajú zo záväzku, ktorý urobila vláda smerom k zvýšeniu platov lekárov. My tento záväzok nespochybňujeme, platby nemocniciam navýšime v závislosti od uvoľnenia dodatočných zdrojov vlády na krytie zvýšených nárokov na mzdy zdravotníckych pracovníkov,“ povedala Smatanová.

 

Asociácia prepočítala, že na zákonné navýšenie platov potrebujú jej členské nemocnice v tomto roku dodatočných 20 mil. eur. Petko pripomenul, že rokovania trvajú od októbra 2014. "Základný problém boli zle napočítané náklady na zvyšovanie platov lekárov, minimálna mzda plus koeficienty," podotkol prezident ANS. Spokojní podľa neho budú, ak sa im podarí dohodnúť s oboma súkromnými zdravotnými poisťovňami, pretože v takom prípade VšZP pristúpi k ďalšiemu navýšeniu. „Ja nepochybujem, že s týmito ďalšími zdrojmi by sme mali dostatok peňazí na vykrytie všetkých platov,“ uviedol Petko.


Ministerstvo zdravotníctva a zdravotné poisťovne podpísali memorandum, v ktorom deklarujú, že všetky prostriedky, ktoré dodatočne prídu do systému, pravdepodobne cez zvýšenú platbu za poistencov štátu, poskytnú zdravotné poisťovne nemocniciam na vykrytie mzdových nákladov. Petko podotýka, že v memorande nie je uvedená suma. Zástupcovia ANS okrem zdravotných poisťovní rokovali v pondelok aj s ministrom zdravotníctva Viliamom Čislákom (nominant Smeru-SD). „Deklaroval, že sa vyvinie maximálne úsilie, aby peniaze boli uvoľnené tak, aby to bolo v júni 2015. To je pre nás kľúčové,“ konštatoval Petko.


ANS už viackrát v minulosti upozornila, že ak sa im peniaze nepodarí získať, hrozí, že nemocnice začnú prepúšťať, deliť zamestnancom úväzky či rušiť oddelenia. Zatiaľ k takýmto krokom podľa Petka od apríla nepristúpia. „My sa stále snažíme, aby sme dostali finančné prostriedky a nie, aby sme prepúšťali ľudí,“ dodal Petko.


VšZP už pred dvoma týždňami prisľúbila, že nemocniciam bude i naďalej platiť za zdravotnú starostlivosť sumy, aké nastavila od januára tohto roka, keď ich upravovala smerom nahor. Vyššie ceny mali pôvodne dohodnuté do 31. marca, nateraz ich ponechávajú do konca júna 2015.

 

Zdravotnícke zariadenia podľa VšZP môžu získať ďalšie peniaze navyše, ak si dohodnú so súkromnými zdravotnými poisťovňami rovnaké cenové podmienky, aké majú aktuálne s ňou. V takom prípade im platby ešte zdvojnásobí.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona