Dôvera írskych spotrebiteľov v ekonomiku v júli vzrástla

NETKY.SK • 13 August 2018, 10:27 • 2 min
Dôvera írskych spotrebiteľov v ekonomiku v júli vzrástla

Dublin- Dôvera írskych spotrebiteľov v ekonomiku v júli vzrástla, na rozdiel od dôvery v celej eurozóne, ktorá minulý mesiac stagnovala. Prispelo k tomu teplé leto, ktoré podporilo nákupný apetít írskych domácností. Ukázal to najnovší prieskum, ktorý v pondelok zverejnili Inštitút pre hospodársky a sociálny výskum (ESRI) a KBC Bank.

slovakia

left justify in out

Index spotrebiteľskej dôvery KBC Bank Ireland/ESRI v júli vzrástol na 107,6 zo 102,1 bodu v júni. To bol jeho najstrmší nárast od januára a zároveň najvyššia hodnota indexu od marca 2018.

 

Prieskum tiež ukázal, že v júli stúpol najstrmšie čiastkový index, ktorý odráža ochotu Írov nakupovať. Konkrétne, jeho hodnota sa vyšplhala až na 143,7 zo 131,9 bodu pred mesiacom.

 

Index súčasných ekonomických podmienok v júli vzrástol na 128,9 zo 119,8 bodu v júni a čiastkový index očakávaní domácností sa zvýšil na 93,4 z 90,3 bodu.

 

Aj pohľad írskych domácností na vývoj osobnej finančnej situácie v uplynulých aj budúcich 12 mesiacoch sa zlepšil.

 

Celkové ekonomické vyhliadky írskych spotrebiteľov aj vyhliadky na zamestnanosť v júli vzrástli. Svedčia o tom vyššie hodnoty príslušných indexov, konkrétne v prípade ekonomických vyhliadok to bolo 70,6 bodu a zamestnanosti 91,6 bodu.

 

No aj napriek tomu, že dôvera írskych domácností sa v júli zlepšila a ich nákupy stúpli, neistota v globálnej ekonomike a mierny rast príjmov majú za následok, že spotrebitelia sú stále opatrní, a zvažujú, kedy a za čo minúť peniaze, skonštatoval Austin Hughes z KBC Bank Ireland.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Petra new

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona