Dôvera investorov v eurozóne tento mesiac nečakane prudko klesla

NETKY.SK • 7 September 2015, 12:10 • 2 min
Dôvera investorov v eurozóne tento mesiac nečakane prudko klesla

BERLÍN - Investorom v eurozóne sa tento mesiac nečakane prudko zhoršila nálada a ich dôvera v ekonomiku strmo klesla, na najnižšiu za šesť mesiacov. Dôvodom je spomaľovanie čínskej ekonomiky a oslabovanie ázijských akcií. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na výsledky najnovšieho prieskumu renomovaného inštitútu Sentix.

slovakia

left justify in out

Prieskum ukázal, že index dôvery, ktorý odráža náladu investorov v 19 štátoch menovej únie, sa v septembri prepadol na 13,6 bodu z augustových 18,4 bodu. Ekonómovia, ktorých oslovila agentúra Reuters však odhadovali, že sa hodnota indexu znížila oveľa menej, na 16,1 bodu. Septembrový index je najnižší od februára 2015.

 

Zhoršenie nálady investorov sa prejavilo aj na poklese čiastkového indexu, ktorý odráža hodnotenie súčasných podmienok v menovej únii, a to na 15 bodov z 15,3 bodu v auguste. A zároveň, index očakávaní investorov sa tento mesiac prudko prepadol na 12,3 bodu z augustových 21,5 bodu a dosiahol tak najnižšiu úroveň od decembra 2014.

Sentix tiež informoval, že aj dôvera investorov v Nemecku, ktoré je najväčšou ekonomikou eurozóny, v septembri klesla na 20,6 bodu z 25,7 bodu v predchádzajúcom mesiaci, je najnižšia od decembra minulého roka.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona