Dôvera Francúzov v Macrona sa za uplynulý mesiac prepadla o desať bodov

NETKY.SK • 23 Júl 2017, 09:35 • 2 min
Dôvera Francúzov v Macrona sa za uplynulý mesiac prepadla o desať bodov

PARÍŽ - Miera dôvery francúzskemu prezidentovi Emmanuelovi Macronovi sa za uplynulý mesiac znížila o desať percent.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z prieskumu verejnej mienky, ktorý dnes zverejnil francúzsky nedeľník Journal du Dimanche (JDD).

 

JDD poznamenal, že - odhliadnuc od prípadu Jacqua Chiraca, ktorý od mája do júla 1995 stratil 15 percentuálnych bodov - ide o najväčší prepad miery dôvery v prezidenta za prvé tri mesiace pri moci.

 

Podľa JDD Macronovi dôveruje 54 percent účastníkov prieskumu verejnej mienky vykonaného inštitútom Ipsos.

 

JDD vysvetlil, že tento výsledok zrejme súvisí s nedávnym škandálom súvisiacim s objemom rozpočtových prostriedkov pre rezort obrany, ale aj s obavami voličov, že Macron nesplní svoje predvolebné sľuby.

 

JDD poznamenal, že mnohí respondenti kritizujú Macronovo autoritárstvo voči náčelníkovi generálneho štábu francúzskych ozbrojených síl, generálovi Pierrovi de Villiers, ktorý v dôsledku ich verejnej diskusie o rozpočte pre armádu podal demisiu.

 

Ľavicový denník Libération napísal, že prejavy autoritárstva u Macrona môžu byť príznakom jeho "opitosti mocou". Podľa denníka "nastal čas, aby (Macron) trochu dozrel".

 

Veľká časť respondentov napriek tomu naďalej kvituje, že Macron sa "dobre drží" a je aktívny.

 

Kritiku však 39-ročný prezident zožal za podporu tzv. protiteroristického zákona, ktorý by mal na jeseň tohto roku nahradiť výnimočný stav platiaci v krajine od teroristických útokov v novembri 2015. Ľudskoprávne skupiny upozorňujú že návrh zákona obsahuje aj paragrafy, ktoré sú "drakonické".

 

Obavy médií vo Francúzsku vyvoláva aj fakt, že Macronova strana Republika v pohybe má v parlamente väčšinu.

 

Macron, ktorý je pomerne novou tvárou na francúzskej politickej scéne, vyhral prezidentské voľby vďaka nespokojnosti voličov s mainstreamovými politikmi. Nový prezident si "užil medové týždne s voličmi, ktorí ocenili, že s prezidentmi Ruska a USA Vladimirom Putinom a Donaldom Trumpom hovoril ako rovný s rovným".

 

Pokles dôvery voličov zaznamenal aj predseda vlády Édouard Philippe, ktorého skóre za rovnaké obdobie kleslo zo 64 na 56 percent.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies