Dôvera britských spotrebiteľov rekordne oslabila

NETKY.SK • 8 Júl 2016, 15:20 • 2 min
Dôvera britských spotrebiteľov rekordne oslabila

LONDÝN - Dôvera britských spotrebiteľov sa po referende z 23. júna, v ktorom voliči odhlasovali odchod krajiny z Európskej únie, prudko zhoršila. Informovala o tom v piatok agentúra GfK.

slovakia

left justify in out

Prieskum vplyvu výsledku referenda ukázal, že index spotrebiteľskej dôvery klesol o 8 bodov na úroveň mínus 9 bodov, čiže najnižšie od decembra 2013. Pokles bol najprudší za 21 rokov. "Boli sme svedkami veľmi významného poklesu dôvery, čo je jasné z faktu, že sa zhoršili všetky naše kľúčové ukazovatele. Najväčší pokles sa pritom objavil pri hodnotení výhľadu celkovej ekonomickej situácie v najbližších dvanástich mesiacoch," povedal Joe Staton z GfK.


Prieskum na vzorke 2 002 respondentov, ktorý sa uskutočnil od 30. júna do 5. júla, ukazuje, že nálada sa zhoršila u tých, ktorí hlasovali za zotrvanie v EÚ, ale aj u tých, ktorí hlasovali za odchod. U stúpencov zotrvania v únii index dôvery klesol na mínus 13 bodov a u zástancov odchodu oslabil na mínus 5 bodov. Analytici upozorňujú, že pravdepodobné je ďalšie zhoršenie spotrebiteľskej nálady a britská ekonomika podľa nich pravdepodobne smeruje k recesii.


Paul Hollingsworth zo spoločnosti Capital Economics uviedol, že prieskum GfK posilňuje obavy, že spotrebitelia "v dôsledku odhlasovania odchodu z EÚ obmedzia výdavky". Poznamenal, že "ďalšie zhoršenie v budúcnosti je možné," keďže rast zamestnanosti sa pravdepodobne spomalí a stupňovanie inflácie spôsobené pádom libry naruší kúpnu silu domácností.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies