Doteraz schválené vakcíny proti COVID-19. Na akom princípe fungujú, a aká je ich účinnosť a cena?

NETKY.SK • 3 Február 2021, 12:35 • 2 min
Doteraz schválené vakcíny proti COVID-19. Na akom princípe fungujú, a aká je ich účinnosť a cena?

Jeden z hlavných adminov facebookovej stránky COVID - 19 (koronavírus) OFFICIAL na Slovensku Martin Pechovský zosumarizoval poznatky o všetkých dostupných a hlavne schválených vakcínach proti koronavírusu. Ako človek, ktorý už s koronavírusom bojoval, neberie tieto informácie na ľahkú mieru.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Pfizer BioNTech

Po zakúpení vakcíny spoločnosť informuje zdravotníkov, že jej vakcína sa ešte nachádza vo fáze monitorovania, a preto je potrebné hlásiť akékoľvek nežiaduce príznaky po jej podaní. Funguje na báze mRNA a neobsahuje preto samotný koronavírus. Ako funguje vakcína na tejto báze sa dočítate nižšie.

 

Viete aké látky obsahuje vakcína od Pfizeru? Údaje sú verejne dostupné

 

Veľmi dôležitou informáciou je však to, že vakcína neobsahuje samotný vírus, teda vás ani nemôže nakaziť COVIDom.

 

Doterajšie údaje po jej podaní hlásia 90% účinnosť. Je schválená Európskou liekovou agentúrou (EMA), cena za ňu sa pohybuje v rozmedzí okolo 17 eur a aplikuje sa dvakrát. Rozdiel medzi podaniami vakcíny je 21 dní. Podáva sa osobám od 16 rokov.

 

imgimg

 

Moderna

Podobne ako predošlá vakcína je ešte pod drobnohľadom a funguje taktiež na báze mRNA. Rozdielna je však cena. Táto vakcína je najdrahšia na svete. Jej cena sa pohybuje od 50 eur a viac. Podáva sa len dospelým, osobám starším ako 18 rokov. Aj tu sa uvádza účinnosť na hranici 90%. Aplikuje sa takisto dvakrát a v EÚ je schválená vďaka EMA.

 

imgimg

 

Sputnik V

Ako to už býva zvykom, Rusi sa neprikláňajú k Západu, ale idú vlastnou cestou. Rovnako to bolo aj v prípade výroby vakcíny proti koronavírusu. Sputnik V pomenovali podľa ruskej družice. Ukazuje sa, že je najúčinnejšou na svete. Hlási až 91,6% účinnosť. Treba podotknúť, že sa ňou neočkujú už len Rusi. Sputnik V. sa vyváža už aj do Európyzvyšku Ázie. Cena za ňu je 8 eur 50 centov.

 

Na rozdiel od predošlých dvoch vakcín, táto nefunguje na princípe mRNA. Po jej vpichnutí sa do tela dostane ľudský adenovírus, ktorý núti telo vytvárať protilátky. Vo vakcíne sú využité 2 vektory – Ad26 (primárne očkovanie) a Ad5 (očkovanie po 21 dňoch). Prvá dávka vakcíny má teda trochu iné zloženie ako druhá.

 

imgimg

 

AstraZeneca

Tak ako je Moderna najdrahšia, tak vakcína od AstraZenecy je najlacnejšou na trhu – 4 eurá za kus. Ako v prípade Sputniku V., aj tu pracuje v tele po podaní adenovírus, avšak nie ľudský ale šimpanzí. Adenovírus je vlastne vírus bežného prechladnutia. Látky vo vakcíne pomáhajú v tele vytvárať nové biele krvinky, ktoré sú schopné bojovať s COVID-19.

 

Vakcína nie je schopná vyvolať samotné ochorenie koronavírusom. Odporúčaná je aj EMA. Má spoločné prvky so Sputnikom V. Niektorí vedci vyvíjali súčasne Sputnik V. aj vakcínu od AstraZenecy. Účinnosť je však hlboko pod ostatnými troma – len 62%. V prípade podania prvej plnej a druhej polovičnej dávky sa účinnosť vyšplhala na 90%.

 

imgimg

 

Sinopharm

Aj Čína sa zapojila do boja proti COVID-19. Dalo b sa čakať, že vakcína z tejto krajiny bude maž najlepšie paramatre, keďže vírus sa začal šíriť práve tu. Účinnosť však hlási len na úrovni 86%. Takisto ešte nie je schválená po celom svete. Očkuje sa ňou len v Čine a v Spojených arabských emirátoch (SAE). EMA ju neschválila práve pre jej slabú účinnosť.

 

imgimg

 

Viac o vakcínach sa dozviete tu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona