Doterajšia hubárska sezóna je nevydarená, ale hubári sa možno ešte dočkajú

NETKY.SK • 30 September 2015, 14:04 • 2 min
Doterajšia hubárska sezóna je nevydarená, ale hubári sa možno ešte dočkajú

BRATISLAVA – Tohoročná hubárska sezóna na Slovensku je nevydarená, ale hubári sa do konca roka možno ešte dočkajú dobrých úlovkov.

slovakia

left justify in out

Tvrdí to mykologička Slovenského národného múzea (SNM) v Bratislave Ivona Kautmanová.

 

"Ešte začiatok sezóny, jar bola dobrá, vlahy bolo pomerne dosť. Vo veľkom rástli smrčky a smrčkovce. Ale potom prišli prvé horúce dni a ďalšie jarné huby ako sú májovky a hodvábnice jarné, tých už bolo veľmi málo. Tiež prvé hríbovité druhy na prelome júna a júla už takmer nerástli. S výnimkou lokalít, kde predsa len trochu spŕchlo, ako pri Trenčíne, alebo na hornej Nitre či v okolí Považskej Bystrice. Dodnes je málo húb najmä v okolí Bratislavy, ale tiež na zvyčajne bohatom Záhorí," konštatovala Kautmanová.

 

Posťažovala sa, že aj nedávna celoslovenská výstava húb v SNM bola chudobnejšia ako po iné roky. Iba vďaka severným okresom sa predsa len podarilo vystaviť takmer 180 druhov húb. Ale v porovnaní s úrodnejšími hubárskymi rokmi je to necelá polovica. Aj pre nedostatok húb výstava trvala iba jeden deň, pretože niektoré vystavené, rýchlo kaziace sa plodnice, nebolo čím doplniť. Inokedy totiž časť húb kvôli tomu uchovávajú v chladničkách.

 

"Hubárskej sezóne však ešte nie je koniec. Na Slovensku predsa len trochu popršalo a keďže podhubie nemalo celé mesiace možnosť tvoriť plodnice, postačí aj menej vlahy, aby hríby začali rásť. Okrem toho vplyvom globálneho otepľovania sezóna sa nám predlžuje. Je bežné, že na huby sa dá chodiť nielen v októbri, ale tiež celý november a v niektorých rokoch takmer do Vianoc," optimisticky uzavrela mykologička.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona