Dotácie na solárne elektrárne rodinných domov by sa mohli čerpať už tento rok

NETKY.SK • 14 Október 2015, 14:53 • 2 min
Dotácie na solárne elektrárne rodinných domov by sa mohli čerpať už tento rok

TRENČÍN - Majitelia rodinných domov budú môcť možno už koncom tohto roka čerpať dotácie z eurofondov na výstavbu malých solárnych elektrární. Umožní to novela zákona z dielne ministerstva hospodárstva, ktorá má zlepšiť energetickú efektívnosť rodinných domov.

slovakia

left justify in out

Podľa majiteľa spoločnosti RMC Michala Rafaja fotovoltika prešla v minulom období od obrovského boomu až po zatracovanie pred štyrmi rokmi. „Ministerstvo hospodárstva prichádza s novým projektom vďaka zákonu, ktorý bol prijatý pred dvoma rokmi. Dôraz je tam kladený na to, že výroba elektrickej energie nemôže byť spájaná s komerčnou výrobou elektrickej energie a s podnikaním. Malé elektrárne si môžu na rodinné domy stavať iba rodiny, iba fyzické osoby,“ priblížil Rafaj.

 

Ako dodal, celá stavba je v porovnaní s klasickými komerčnými fotovaltickými elektrárňami neporovnateľne menej legislatívne náročná. „Príprava legislatívy trvá už dva roky, tie dva roky sa čakalo na potvrdenie možnosti dotovať výstavbu týchto elektrární z európskych peňazí. Slovensku sa podaril husársky kúsok, keď si na projekty malých solárnych elektrární vyrokovalo sumu okolo 100 miliónov eur,“ doplnil Rafaj s tým, že dotácia môže tvoriť 30 až 50 % z ceny elektrárne.

 

Princíp solárnych elektrárni je podľa neho v tom, že elektrickú energiu, ktorú si doma vyrobia, si aj sami spotrebujú a len malú časť vrátia bezplatne do rozvodnej siete. „Dotknutou stranou sú tam teda aj distribučné spoločnosti, ktoré musia mať prehľad o tom, aké zariadenie sa im pripájajú do siete. V tomto období sa pristupuje ku konkrétnym krokom, ako sa dotácia dostane ku koncovému spotrebiteľovi,“ zdôraznil Rafaj.

 

Slovensko má podľa neho dostatok slnečného svitu asi osem mesiacov v roku. Malé solárne elektrárne sú len doplnkovým spôsobom výroby elektrickej energie, uplatnenie nájdu najmä v letných mesiacoch na pokrytie energetických nárokov súvisiacich napríklad aj s činnosťou klimatizácií. Elektrárne sa budú kombinovať s akumulátormi, ktoré počas dňa energiu akumulujú a vo večerných hodinách, kedy je najväčšia spotreba elektriny, ju dajú do rozvodného systému domu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona