Dotácia vlády SR predstavuje iba 18 percent z výpadku v rozpočte ŽSK

NETKY.SK • 10 November 2010, 08:18 • 2 min
Dotácia vlády SR predstavuje iba 18 percent z výpadku v rozpočte ŽSK

Dotácia vlády SR predstavuje iba 18 percent z výpadku v rozpočte ŽSK

slovakia

left justify in out

img

Dotácia vlády SR kompenzujúca výpadok dane z príjmov fyzických osôb za rok 2010 pre Žilinský samosprávny kraj (ŽSK) vo výške 1,662 milióna eur predstavuje iba 18 percent z výpadku v rozpočte samosprávneho kraja. Po zasadnutí zastupiteľstva samosprávneho kraja to dnes skonštatoval predseda ŽSK Juraj Blanár.
Zdôraznil, že ŽSK je počas znížených príjmov z podielových daní v krízovom režime. „Snažili sme sa predovšetkým zachovať súčasný chod. Aby to nemalo vplyv na poskytovanie všetkých zákonom daných kompetencií. Musím ale konštatovať, že poskytnutá dotácia je v porovnaní s obcami a mestami neadekvátne nízka,“ uviedol Blanár. Doplnil, že 1,662 milióna eur prerozdelili poslanci okrem iného na spolufinancovanie európskych fondov a zvýšenie platieb pre podniky SAD, ktoré v prímestskej doprave zabezpečujú výkony vo verejnom záujme.
Ďalej uvoľnili 500.000 eur pre Správu ciest ŽSK, ktorá potrebovala podľa Blanára doplniť zásoby na zimnú údržbu. „Ale aj na krytie nákladov na odstraňovanie povodňových škôd na našich cestách II. a III. triedy vo výške 2,3 milióna eur. A žiadame v zmysle zákona o povodňových škodách, aby nám tieto finančné prostriedky dotovali. No a 668.000 eur sme použili na havarijné stavy v organizáciách v našej zriaďovateľskej pôsobnosti. Či už to boli školy, domovy sociálnych služieb, ale aj kultúrne zariadenia,“ dodal Blanár.
Poslanci na dnešnom zasadnutí zastupiteľstva schválili 5. úpravu rozpočtu ŽSK na rok 2010, podľa ktorej predstavujú príjmy a výdavky samosprávneho kraja 161,879 milióna eur. Z toho bežné príjmy predstavujú 128,09 milióna eur, kapitálové príjmy 16,855 milióna eur a finančné operácie 16,933 milióna eur. Bežné výdavky predstavujú 131,477 milióna eur, kapitálové výdavky 27,615 milióna eur a finančné operácie 2,786 milióna eur.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona