Dostupnosť vlastného bývania pre pokles sadzieb rastie

NETKY.SK • 18 Jún 2015, 13:49 • 2 min
Dostupnosť vlastného bývania pre pokles sadzieb rastie

BRATISLAVA - Záujemcovia o vlastné bývanie si pre pokles úrokových sadzieb hypoték za posledných sedem rokov môžu dovoliť kúpiť viac metrov štvorcových.

slovakia

left justify in out

"Klienti dnes dostávajú úrokové sadzby, ktoré dávno prekročili historické minimá a blížia sa k tak atraktívnym sadzbám, že je vlastné bývanie prakticky každým mesiacom dostupnejšie a lacnejšie," povedal generálny riaditeľ Sberbank Slovensko Rastislav Murgaš. Ako uvádza senior analytik spoločnosti Fincentrum Peter Világi, akciové ponuky bánk pokračujú, čo je dobrá správa pre klientov. Na druhej strane však podľa neho platí, že za úvery vo výške od 90 do 100 percent hodnoty zábezpeky si klienti priplatia.

 

To, že môže klient v súčasnosti získať za rovnakú sumu viac metrov štvorcových ako napríklad v roku 2008, vyplynulo z interných štatistík Sberbank. Taktiež podľa banky splátka za takýto úver z mesačného rozpočtu odčerpá menej peňazí. Dôvodom je nielen nižšia priemerná cena za meter štvorcový, ale aj výrazne nižšia úroková sadzba. "Rok 2008 bol označovaný aj za začiatok krízy. Dodnes sa o jej následkoch či dokonca pretrvávaní hovorí, no málokto si uvedomuje, ako sa trh za posledných sedem rokov priaznivo vyvinul," skonštatoval Murgaš. 

 

Trh s úvermi na bývanie narastá aj v tomto roku dvojciferným tempom. Za prvé štyri mesiace záujemcovia dostali od bánk podľa spoločnosti Fincentrum už vyše 1,77 mld. eur. To je o takmer 16 % viac ako vlani. "Hlavným motívom zostávajú výhodné úrokové sadzby, ktoré klienti využívajú najmä na refinancovanie starších a drahších úverov. Priestor na to stále je," skonštatoval senior analytik spoločnosti Fincentrum Peter Világi. 

 

Avšak ako už viackrát upozornila Národná banka Slovenska, prostredie nízkych úrokov je pre banky rizikové. V závere minulého roka dokonca vydala odporúčanie týkajúce sa napríklad obmedzenia poskytovania 100-percentných hypoték. Hypotéky v intervale 90 až 100 % z hodnoty nehnuteľnosti by mali tvoriť najviac 25 % nových úverov na bývanie. Zatiaľ všetky banky spĺňajú podľa národnej banky tieto odporúčania, ktoré v podstate len kopírujú trh. Podiel 90 až 100-percentných hypoték by sa mal postupne znižovať tak, aby v roku 2017 tvorili tieto hypotéky menej ako 10 %.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies