Dostupnosť liekov pre pacientov sa zvýši

NETKY.SK • 4 Január 2017, 09:33 • 2 min
Dostupnosť liekov pre pacientov sa zvýši

BRATISLAVA - Dostupnosť liekov pre pacientov by sa mala zvýšiť a zároveň by mal klesnúť vývoz kategorizovaných liekov na minimum.

slovakia

left justify in out

Účinnosť totiž nadobudla od 1. januára tohto roka novela zákona o liekoch. Ako ešte minulý rok informovalo Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR, novela zákona sa týka liekov, ktoré sú uhrádzané na základe verejného zdravotného poistenia.

 

Cieľom právnej úpravy je tiež odstránenie opatrení, pre ktoré Európska komisia začala konanie proti Slovenskej republike o porušení Zmluvy o fungovaní EÚ. Zodpovednosť za dostupnosť daného lieku sa podľa novely zákona presúva na držiteľa registrácie kategorizovaného lieku. Ten bude má zákonnú právomoc usmerňovať distribučnú cestu lieku až po jeho výdaj v lekárni. "V prípade nedostatku kategorizovaného lieku na trhu v SR bude uložená držiteľovi registrácie pokuta až vo výške jeden milión eur," upozornil rezort zdravotníctva.

 

Jedným zo zásadných opatrení je podľa ministerstva aj to, že povinnosť dodať lekárni liek do 24 hodín má držiteľ registrácie, teda nie distribútor ako doteraz. Okrem iného distribútor už nemôže od lekárne vykupovať kategorizované lieky. Výmena liekov je možná len medzi verejnou a nemocničnou lekárňou, len na účely výdaja lieku. "Držiteľ povolenia na veľkodistribúciu liekov bude povinný viesť a uchovávať dokumentáciu o tom, ktorým oprávneným subjektom dodal kategorizované lieky, a na požiadanie ju predložiť ministerstvu v elektronickej podobe," zhrnul


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona