Dostupnosť k internetu by mali mať všetci občania do konca roku 2013

NETKY.SK • 2 Marec 2011, 12:38 • 2 min
Dostupnosť k internetu by mali mať všetci občania do konca roku 2013

Dostupnosť k internetu by mali mať všetci občania do konca roku 2013

slovakia

left justify in out

img

Dostupnosť k internetu by mali mať všetci občania do konca roku 2013. "Cieľom je zabezpečiť dostupnosť širokopásmového pripojenia pre všetkých s prenosovou rýchlosťou minimálne jeden megabit za sekundu do konca roku 2013 a do konca roku 2020 umožniť prístup k vysokorýchlostnému internetovému pripojeniu s prenosovou rýchlosťou 30 megabitov za sekundu pre všetkých občanov, verejnú správu, podnikateľský sektor i tretí sektor," konštatuje sa v Národnej stratégii pre širokopásmový prístup v SR, ktorú dnes odsúhlasili vládni ministri.
      Podľa stratégie vysoké náklady na budovanie infraštruktúry pre vysokorýchlostný prístup k internetu v kombinácii s nízkym dopytom mnohokrát odrádzajú poskytovateľov sietí a služieb investovať do infraštruktúry. "Nevyhnutnou podmienkou naplnenia stanovených cieľov je najmä zabezpečiť priaznivé regulačné prostredie, podporiť budovanie širokopásmových sietí z verejných zdrojov a poskytovať nové obsahové služby v oblasti elektronickej verejnej správy," uvádza sa v stratégii.
      Práve z eurofondov, Operačného programu Informatizácia spoločnosti (OPIS), je vyčlenených 113 miliónov eur na projekty budovania širokopásmovej infraštruktúry v oblastiach s chýbajúcou a nedostatočne vybudovanou širokopásmovou infraštruktúrou. V súčasnosti je však pripravená revízia OPIS, v rámci ktorej je navrhnuté zvýšiť tieto prostriedky na 160 miliónov eur. Z fondov Európskej únie (EÚ) sa na konkrétny projekt poskytne 85-% nenávratný príspevok, 10 % pôjde zo štátneho rozpočtu a zvyšných 5 % z vlastných zdrojov oprávneného žiadateľa.
      Podľa európskeho štatistického úradu Eurostat využíva širokopásmový internet 42 % slovenských domácností. V prípade podnikov využíva takéto pripojenie 78 % a na internet je pripojených 98 % firiem v SR.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies