Dostať sa na Galapágy bude ešte ťažšie: Úrady chcú obmedziť počty turistov

NETKY.SK • 5 Marec 2018, 11:51 • 2 min
Dostať sa na Galapágy bude ešte ťažšie: Úrady chcú obmedziť počty turistov

Galapágske súostrovie ohrozujú davy turistov, ich počty chcú limitovať zákonom.

slovakia

left justify in out

Galapágy sú výnimočným súostrovím nachádzajúcim sa v oblasti rovníka v Tichom oceáne spadajúce pod ochranu UNESCO. Žijú na nich zvláštne druhy zvierat, ktoré inde na svete nenájdete. Jedným z nich je napríklad aj prehistoricky vyzerajúci jašter. Práve tu sa zrodila Darwinova evolučná teória. Nie je preto divu, že na ostrovy prúdi stále viac zvedavých turistov. Ich počty však začínajú narúšať fungovanie ostrova, preto sa úrady rozhodli, že turizmus začnú striktnejšie regulovať.

 

Poznávací zájazd na Galapágske súostrovie vôbec nie je lacný špás. Len letenka z ekvádorského Quita stojí v rozmedzí od 2000 do 7000 tisíc dolárov. Samozrejme, vo vysokých cenových reláciách sa pohybuje aj ubytovanie. Ani táto stratégia miestnych však  cestovateľom z celého sveta nezabránila navštevovať magické miesto stále viac. Ročne ich sem priletí až 245-tisíc.

 

Toto číslo je podľa odborníkov maximálny možný počet na to, aby sa nenarušil ekosystém ostrovov. Konkrétne počty turistov za rok preto už čoskoro zrejme určí zákon.

 

Pokiaľ by sa tak stalo, ceny výletov na Galapágy ešte porastú. "Hoci to odporuje obchodným záujmom, je to rozumné opatrenie, aby sme neskončili ako Machu Picchu", významná historická pamiatka, ktorú zdevastoval masový turizmus, vyjadril sa Roque Sevilla, riaditeľ cestovnej agentúry Metropolitan Touring, ktorá zájazdy na súostrovie sprostredkováva.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies