Dostál zapáli sviečky za obete ukrajinského konfliktu

NETKY.SK • 2 Máj 2015, 11:15 • 2 min
Dostál zapáli sviečky za obete ukrajinského konfliktu

BRATISLAVA - Občiansky aktivista Ondrej Dostál dnes o 14:00 zapáli pred veľvyslanectvom Ruskej federácie v Bratislave sviečky na počesť obetí vojenského konfliktu na Ukrajine. Ako informoval agentúru SITA, podujatie, na ktorom sa zúčastnia aj aktivisti Ľudmila Verbitska, Grigorij Mesežnikov, Lucia Štasselová, Peter Zajac a Martin Mojžiš je reakciou na príchod členov ruského motorkárskeho klubu Noční vlci do Bratislavy. V rovnakom čase si majú motorkári na Slavíne pripomenúť vojakov Červenej armády, ktorí padli počas druhej svetovej vojny.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

"My si v rovnakom čase, teda o 14:00, pred ruským veľvyslanectvom na Godrovej 4 v Bratislave pripomenieme pamiatku obetí v súčasnosti prebiehajúcej agresie Putinovho Ruska proti Ukrajine. Tej agresie, ktorú Noční vlci podporujú. A toho Putina, ktorého Noční vlci obdivujú," píše sa v spoločnom vyhlásení aktivistov. "Ešte predtým si niektorí z nás o 13:00 na Slavíne pripomenú pamiatku všetkých spojeneckých obetí druhej svetovej vojny, ruských, ukrajinských, bieloruských, amerických, britských, francúzskych. Ale pripomenieme si aj všetky Stalinove obete pred rokom 1945 a obete komunizmu po roku 1945. Toho Stalina, s portrétom ktorého na vlajke Noční vlci jazdia, toho komunizmu, na ktorého zločiny nechceme zabudnúť." O 13:30 si aktivisti pri pamätníku Danky Košanovej na budove Univerzity Komenského na Šafárikovom námestí pripomenú obete sovietskej okupácie Československa v roku 1968.


Jazda Nočných vlkov podľa aktivistov nie je súkromnou záležitosťou partie motorkárov, ale súčasťou oficiálnej propagandy Putinovho Ruska, ktoré vedie agresívnu vojnu proti Ukrajine. "Informácie o príchode Nočných vlkov do Bratislavy šíri tlačovými správami Veľvyslanectvo Ruskej federácie. Preto cítime potrebu sa ozvať. Zapálením troch sviečok dáme najavo, že okrem obetí fašizmu a Hitlera si treba pripomínať aj obete Stalina, komunizmu a Putina," píše sa vo vyhlásení.


Ruskí motorkári z klubu Noční vlci prídu na Slovensku v dnes 2. mája medzi 14:00 a 15:00. Motorkári položia vence a kvety k pomníku sovietskych vojakov na Slavíne, potom budú pokračovať do Rakúska. "Hlavnou úlohou skupiny ruských motorkárov je uctenie pamiatky vojakov červenej armády, ktorí obetovali svoje životy v bojoch proti fašizmu a za oslobodenie Európy počas 2. svetovej vojny," informovalo v piatok o príchode motorkárov Veľvyslanectvo Ruskej federácie v Slovenskej republike. Šéf Nočných vlkov Aleksandr Zaldostanov, známy ako Chirurg, je osobným priateľom ruského prezidenta Vladimíra Putina a vzťahujú sa na neho protiruské sankcie prijaté USA a Kanadou. Klub Noční vlci je známy ruským nacionalizmom a otvorene podporoval napríklad anexiu Krymu Ruskom a následné proruské povstanie na východe Ukrajiny. Jeho členovia sa tiež hlásia k pravoslávnej viere, čo ich podľa vlastných slov odlišuje od ostatných motorkárskych klubov, ktoré sú zapletené v kriminálnych aktivitách.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies