Dostál: Pripomienku za dekriminalizáciu marihuany podporilo tisíc ľudí

NETKY.SK • 12 Jún 2014, 15:03 • 2 min
Dostál: Pripomienku za dekriminalizáciu marihuany podporilo tisíc ľudí

BRATISLAVA - Hromadnú pripomienku za dekriminalizáciu marihuany podporilo od stredy viac ako tisíc ľudí.

slovakia

left justify in out

Agentúru SITA o tom informoval iniciátor a autor textu hromadnej pripomienky Ondrej Dostál, ktorý v stredu 11. júna pred polnocou elektronicky zaslal jej text na ministerstvo spravodlivosti spolu so zoznamom jej podporovateľov. Signatári v pripomienke žiadajú, aby sa z Trestného zákona vypustili ustanovenia postihujúce prechovávanie a zaobstarávanie marihuany a ďalších tzv. mäkkých drog pre vlastnú potrebu. V stredu o 12:00 ju autori zverejnili na portáloch www.changenet.sk a www.peticie.com, pričom za necelých 12 hodín ju podporilo 768 signatárov cez portál www.changenet.sk a 252 cez www.peticie.com. "Keďže sa s pripomienkou stotožnilo viac ako 500 ľudí, rezort spravodlivosti je povinný uskutočniť so zástupcami verejnosti rozporové konanie v prípade, že hromadnej pripomienke nevyhovie," poznamenal Dostál.

 

Minister spravodlivosti Tomáš Borec sa podľa autora pripomienky v marci 2013 vyjadril, že súčasťou veľkej novely Trestného zákona a Trestného poriadku, ktorá mala byť pôvodne pripravená na jeseň minulého roku, bude aj zníženie trestov za marihuanu. Ako Dostál doplnil, predseda vlády Robert Fico sa v máji 2013 vyslovil dokonca za to, aby sa užívanie marihuany zmenilo z trestného činu na priestupok. Návrh veľkej novely Trestného zákona, zverejnený v máji tohto roku, ku ktorému sa v stredu skončilo medzirezortné pripomienkové konanie, neobsahuje ani dekriminalizáciu držania marihuany pre vlastnú potrebu, ako hovoril Fico, ani žiadne zníženie trestov pre užívateľov marihuany, ako spomínal Borec. "Ak chce vláda v tejto oblasti niečo zmeniť, lepšiu príležitosť, ako veľkú novelu Trestného zákona v predposledný rok jej funkčného obdobia, už mať nebude," uviedol iniciátor hromadnej pripomienky. Ako dodal, ak sa súčasťou vládneho návrhu nestanú aj ustanovenia rušiace alebo aspoň zmierňujúce trestanie užívateľov marihuany, bude to znamenať, že Ficova vláda nemá reálny záujem s týmto problémom čokoľvek robiť a že minuloročné vyjadrenia jej predstaviteľov na túto tému boli len prázdnym populizmom či ľahkovážnym sľubovaním niečoho, čo nemajú záujem splniť.

 

Podpisovanie hromadnej pripomienky na portáli www.changenet.sk bolo už ukončené. Na portáli www.peticie.com možno hromadnú pripomienku naďalej podporiť. "Ďalšie podpisy však už budú len vyjadrením verejnej podpory obsahu pripomienky, nebudú sa počítať medzi signatárov pripomienky na účely medzirezortného pripomienkového konania," doplnil Ondrej Dostál.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies