Dostál navrhuje nezrušiť milosť exprezidenta Kováča pre jeho syna

NETKY.SK • 5 Apríl 2017, 13:29 • 2 min
Dostál navrhuje nezrušiť milosť exprezidenta Kováča pre jeho syna

BRATISLAVA - Poslanec SaS Ondrej Dostál navrhuje, aby sa nezrušila milosť exprezidenta Michala Kováča synovi z 12. decembra 1997.

slovakia

left justify in out

Návrh predniesol dnes v parlamente. So zrušením milosti počíta uznesenie, ktorým má Národná rada SR zrušiť amnestie Vladimíra Mečiara z 3. marca a 7. júla 1998. "Navrhujem, aby sme dnes zrušili Mečiarove amnestie a nerušili milosť pána prezidenta Kováča," povedal Dostál. Zároveň avizoval, že aj keby neprešiel jeho pozmeňujúci návrh, podporí navrhnuté uznesenie. "Pretože zrušenie Mečiarových amnestií je dôležitejšie ako nezrušenie milosti pána prezidenta Kováča," vysvetlil Dostál.

 

Tvrdenie, že udelenie milosti prezidentom Michalom Kováčom dlhodobo znepokojuje slovenskú spoločnosť, je podľa Dostála nepravdivé. "A nezodpovedá realite," vyhlásil. Pripomenul, že o zrušenie Mečiarových amnestií sa dlhodobo a opakovane usilovali politici z demokratickej časti politického spektra. To podľa jeho slov neplatí pre Kováčovu milosť.

 

V prípade spomínanej milosti nejde podľa Dostála o také závažné narušenie princípu demokratického a právneho štátu, ktoré by odôvodňovalo zrušenie uznesením. Dostál zároveň pochybuje o tom, že zrušenie Mečiarových amnestií nezastaví Ústavný súd SR. "Ale rád sa budem mýliť," poznamenal. Svoj návrh ohľadom milostí exprezidenta Kováča má aj Jana Cigániková z SaS. Žiada, aby nebola zrušená len milosť voči Michalovi Kováčovi mladšiemu, ale všetky milosti, ktoré udelil bývalý prezident Kováč obvineným v kauze Technopol. Omilostený bol napr. aj podnikateľ Marián Kočner.

 

"Ak má spravodlivosť platiť, nech platí pre každého rovnako," povedala v pléne Cigániková. Peter Kresák z Mosta-Híd Cigánikovú upozornil, že takýto návrh nemôže dať. "Asi vám uniklo, že sme schválili text, ktorý zmocňuje Národnú radu, aby sa k niečomu vyjadrila uznesením. A to zmocnenie sa týka dvoch amnestií a jednej milosti. Nemôžete dávať návrh, ktorý by išiel nad rámec ústavného zmocnenia. Tým by ste celé uznesenie postavili do protiústavného svetla. Toto chcete? Hádam nie," poznamenal Kresák.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies