Dostál vyzýva Bugára k podpore novely zákona o štátnom občianstve

NETKY.SK • 1 Apríl 2016, 14:12 • 2 min
Dostál vyzýva Bugára k podpore novely zákona o štátnom občianstve

BRATISLAVA - Poslanec za stranu Sloboda a Solidarita (SaS) Ondrej Dostál sa dnes otvoreným listom obrátil na predsedu strany Most-Híd Bélu Bugára s verejnou výzvou na podporu návrhu novely zákona o štátnom občianstve, ktorý Dostál spolu s kolegami z poslaneckého klubu Petrom Osuským a Martinom Poliačikom predložili minulý týždeň do parlamentu.

slovakia

left justify in out

Liberáli navrhujú, aby sa zo zákona vypustili ustanovenia, na základe ktorých je občanom Slovenskej republiky odnímané občianstvo proti ich vôli len na základe toho, že nadobudnú občianstvo iného štátu.


Doplnenie týchto ustanovení do zákona o štátnom občianstve presadila v roku 2010 prvá vláda Roberta Fica. "Občianska konzervatívna strana (OKS) aj Most-Híd to vtedy kritizovali. Spoločne sme sa počas obdobia vlády Ivety Radičovej pokúšali zákon zmeniť, ani v radoch vtedajšej vládnej koalície sme však na to nenašli dostatočnú vôľu. Spoločne sme podpísali podanie na Ústavný súd SR, pretože súčasné znenie zákona považujeme za odporujúce Ústave Slovenskej republiky. Skupinu poslancov NR SR zastupoval Gábor Gál, súčasný predseda poslaneckého klubu Mostu-Híd. Ústavný súd tiež o veci nedokázal rozhodnúť," vysvetľuje v liste Dostál, ktorý je súčasne predsedom Občianskej konzervatívnej strany.


V parlamente sa objavilo viacero poslaneckých návrhov na zmenu zákona o štátnom občianstve, ktoré tento problém riešili rôznym spôsobom. S návrhom na dôslednú obnovu pôvodného právneho stavu a na zrušenie odnímania štátneho občianstva občanom SR proti ich vôli prišiel vo svojom návrhu novely zákona o štátnom občianstve v januári 2014 poslanec SaS Peter Osuský.

 

"S identickým návrhom, vrátane doslovne prebratej argumentácie v dôvodovej správe, prišla v septembri 2014 skupina poslancov za Most-Híd v zložení Béla Bugár, Gábor Gál, László Sólymos, Peter Vörös a Lucia Žitňanská. Všetky tieto pokusy sa skončili neúspechom. Spolu s Petrom Osuským a Martinom Poliačikom sme 24. marca 2016 predložili do NR SR znovu obsahovo rovnaký návrh novely zákona o štátnom občianstve," konštatuje Dostál.


Dnes je Most-Híd opäť súčasťou vládnej väčšiny a jeho koaličnými partnermi sú Smer-SD aj SNS, ktoré podľa Dostála protiústavnú novelu zákona o štátnom občianstve v roku 2010 presadili. Obe strany pritom deklarujú, že sa zmenili a že protimaďarský nacionalizmus, ktorý bol v ich politike prítomný a ktorý bol skutočným dôvodom zmeny zákona o štátnom občianstve v roku 2010, je už minulosťou.Apelujem preto na Most-Híd, aby využil svoj vplyv v rámci vládnej koalície a aby sme spoločne čo najskôr odstránili protiústavné časti zákona o štátnom občianstve, ktoré spôsobujú, že slovenskí občania prichádzajú o slovenské občianstvo proti svojej vôli," uzatvára poslanec za SaS Dostál.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona