Dostál a Dubéci dali podnet na Pellegriniho, mal zneužiť svoju právomoc

NETKY.SK • 2 December 2015, 16:10 • 2 min
Dostál a Dubéci dali podnet na Pellegriniho, mal zneužiť svoju právomoc

BRATISLAVA - Parlamentnému výboru pre nezlučiteľnosť funkcií podali dnes podnet na začatie konania proti predsedovi parlamentu Petrovi Pellegrinimu (Smer-SD) predseda OKS Ondrej Dostál a Martin Dubéci. Podnet je reakciou na informácie zverejnené v článku Martvoň na kandidátke Smeru nebude, lebo donášal na Kolesíka, ktorý uverejnil Denník N.

slovakia

left justify in out

Podľa neho jedným z dôvodov nezaradenia Antona Martvoňa na kandidátku strany Smer-SD bolo, že odfotil v parlamentnej garáži nové auto straníckeho kolegu poslanca Andreja Kolesíka a fotku poslal denníku Plus 1 deň. „Predseda parlamentu Peter Pellegrini si následne vyžiadal kamerový záznam z poslaneckej garáže a zistil, že auto fotil Martvoň,“ uvádza sa v článku.


Ak sa informácie uvedené v článku zakladajú na pravde, podľa Dostála a Dubéciho to znamená, že Pellegrini využil svoju právomoc vo vzťahu ku Kancelárii NR SR a informácie nadobudnuté pri jej výkone (videozáznam z parlamentných garáží) na získanie výhody v prospech inej fyzickej osoby (poslanec NR SR Andrej Kolesík) a inej právnickej osoby (strana Smer-SD).

 

„V predmetnom prípade nešlo o činnosť alebo úlohu, ktorá by Petrovi Pellegrinimu ako verejnému funkcionárovi vyplývala z výkonu jeho funkcie predsedu NR SR. Odfotenie auta poslanca NR SR Andreja Kolesíka v parlamentnej garáži nebolo trestným činom, ani porušením zákona. Rovnako nebolo porušením zákona, ani iného právneho predpisu poskytnutie fotografií denníku Plus 1 deň,“ vysvetľujú Dostál a Dubéci.


Výhoda pre Kolesíka podľa nich spočívala v tom, že sa vďaka informáciám od Pellegriniho, ktoré tento nadobudol v súvislosti s výkonom svojej funkcie, dozvedel, ktorý z jeho kolegov odfotil jeho auto a mohol fotku poskytnúť médiám. „Výhoda pre stranu Smer-SD spočívala v tom, že informácie získané prostredníctvom videozáznamu mohla použiť na ochranu svojho predstaviteľa (poslanca NR SR Andreja Kolesíka) v čisto mediálnej kauze a zároveň ich neskôr mohla použiť pri zostavovaní kandidačnej listiny do parlamentných volieb, ktoré sa uskutočnia 5. marca 2016,“ argumentujú Dostál a Dubéci.


Výbor pre nezlučiteľnosť funkcií Dostál a Dubéci žiadajú, aby preveril, či Pellegriniho konanie nie je v rozpore s ústavným zákonom o konflikte záujmov. Verejný funkcionár sa musí zdržať všetkého, čo môže byť v rozpore s týmto ústavným zákonom a nesmie „využívať svoju funkciu, právomoci z nej vyplývajúce a informácie nadobudnuté pri jej výkone alebo v súvislosti s jej výkonom na získavanie výhod vo svoj prospech, v prospech jemu blízkych osôb ani iných fyzických osôb alebo právnických osôb; to sa nevzťahuje na činnosť alebo úlohu, ktorá vyplýva verejnému funkcionárovi z výkonu jeho funkcie“. Dostál v parlamentných voľbách kandiduje za SaS, Dubéci za Most-Híd.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies