Dosluhujúci iránsky prezident dostal predvolanie na súd

NETKY.SK • 17 Jún 2013, 14:02 • 2 min
Dosluhujúci iránsky prezident dostal predvolanie na súd

TEHERÁN - Odstupujúceho iránskeho prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda predvolal súdny tribunál v súvislosti so žalobou, ktorú podal predseda parlamentu Alí Larídžání. Uvádza sa to v dnešnom oznámení iránskej vlády, ktoré však nespresňuje dôvod predvolania.

slovakia

left justify in out

Vzťahy medzi Ahmadínežádom, ktorého 3. augusta v úrade vystrieda umiernený duchovný Hasan Rúhání, s Larídžáním sa v posledných mesiacoch prudko zhoršili po tom, ako sa verejne navzájom obvinili z korupcie a rodinkárstva.

Ahmadínežád totiž vo februári obvinil Larídžáního príbuzných z korupcie. Ako dôkaz poskytol záznam schôdzky Larídžáního brata Fázela s bývalým prokurátorom a svojím spojencom Saídom Mortazavím, počas ktorej sa Larídžání snažil využiť spoločenské postavenie svojej rodiny na získanie peňažných výhod. Larídžáního rodina obvinenia odmieta.

Po nečakanom zadržaní prokurátora Saída Mortazavího, ktorý patrí k Ahmadínežádovým blízkym spolupracovníkom, prezident vo februári obvinil Larídžáního, že mení iránske súdnictvo na "súkromný rodinný podnik". Na čele justície bol v tom čase Larídžáního mladší brat Sádik, a jeho starší brat Mohammad Džavád má tiež vysoký post v systéme justície. Mortazavího zatknutie, ku ktorému navyše došlo počas prezidentovej návštevy v Egypte, sa interpretovalo ako útok na hlavu štátu a dôkaz mocenského boja.

Predmetom ostrého sporu medzi Ahmadínežádom a Larídžáním bolo aj odvolanie ministra práce, ktorého chcel predseda parlamentu vo funkcii v rozpore s prezidentovým želaním udržať. 

Pozorovatelia vyslovovali predpoklad, že rivalita medzi najvyššími iránskymi predstaviteľmi na jar zosilnela v súvislosti s prezidentskými voľbami. Prejavovala sa na verejnosti aj napriek tomu, že najvyšší náboženský vodca ajatolláh Alí Chameneí politikov vyzval skoncovať s hádkami a nevraživosťou. V dnes vydanom vládnom vyhlásení sa uvádza, že Ahmadínežád sa musí pred súdny tribunál dostaviť 26. novembra. 

Agentúra AP informovala, že k Larídžáního žalobe sa pridal aj nemenovaný parlamentný výbor. Agentúra IRNA, ktorá podlieha prezidentskej kancelárii, pripomenula, že Ahmadínežád dostal v minulosti niekoľko predvolaní pred súd. Toto posledné však označila za protiústavné.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies