Dôsledky zníženia ťažby v OPEC sú podľa IEA len ťažko odhadnuteľné

NETKY.SK • 11 Október 2016, 14:36 • 2 min
Dôsledky zníženia ťažby v OPEC sú podľa IEA len ťažko odhadnuteľné

PARÍŽ - Odborníci Medzinárodnej agentúry pre energiu (IEA) poukazujú na to, že dôsledky plánovaného zníženia ťažby v rámci Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) je možné len veľmi ťažko odhadnúť. Kritické podrobnosti, ako rozdelenie škrtov medzi jednotlivých členov, musí OPEC dohodnúť na viedenskom zasadnutí 30. novembra. Podľa agentúry DPA dovtedy zostane ťažba na súčasnej rekordnej úrovni.

slovakia

left justify in out

Rozhádaní členovia OPEC sa v septembri prekvapivo dohodli na obmedzení dennej ťažby na 32,5 až 33,0 miliardy barelov s cieľom stabilizovať ceny ropy. OPEC v septembri vyťažila denne 33,6 milióna barelov.

 

Irán, Líbya a Nigéria medzičasom požiadali o výnimku, keďže ťažbu chcú aj naďalej zvyšovať. To podľa IEA znamená, že ostatné krajiny budú musieť tento nárast vykompenzovať a svoju ťažbu oveľa viac skresať. Pokiaľ OPEC nezasiahne, očakáva agentúra, že prebytok ropy nad dopytom pretrvá aj v prvom polroku 2017.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona