Dôsledky zmeny klímy budú stáť až 20 % celosvetového HDP

NETKY.SK • 24 August 2010, 12:26 • 2 min
Dôsledky zmeny klímy budú stáť až 20 % celosvetového HDP

Dôsledky zmeny klímy budú stáť až 20 % celosvetového HDP

slovakia

left justify in out

Potenciál a možnosti, ktoré ponúkajú nové výzvy v oblasti boja proti klimatickým zmenám, Slovensko podľa Environmentálneho inštitútu (EI) Pezinok dostatočne nevyužíva.
      "Ani v čase hospodárskej krízy nesmieme zabúdať na klimatické zmeny. Dôsledky nekontrolovaných zmien klímy budú podľa výpočtov stáť až 20 % celosvetového HDP. Aktívny boj proti klimatickým zmenám bude stáť nemalé prostriedky, ale len zlomok z toho. Hospodárska kríza nám ponúka príležitosť na zreorganizovanie našej ekonomiky takmer na konci fosílneho veku," uviedol výkonný riaditeľ EI Andrej Vilim.
      Všetky priemyselné krajiny sveta musia znížiť svoj podiel emisií skleníkových plynov do roku 2050 na viac ako 80 %. Ambiciózny plán klimatickej a energetickej politiky znižuje náklady nielen v budúcnosti. "Boj proti klimatickým zmenám sa oplatí už dnes. Vytvára príležitosti pre tvorbu nových zelených pracovných miest pre tisíce ľudí," konštatoval Vilim.
      Ako príklad možno podľa neho uviesť projekty podporované z Operačného programu Životné prostredie v susednom Česku, vďaka ktorým vzniká ročne 22.000 nových pracovných príležitostí hlavne v malých a stredných podnikoch.
      "Potrebujeme politiku, ktorá myslí dlhodobo a nerieši len krátkodobé problémy. Musíme prejsť na novú strategickú hospodársku politiku, ktorá kombinuje ekonomické a environmentálne prostredie," povedal. Slovensko má rovnaké možnosti ako ktorákoľvek iná krajina Európskej únie. Je len na vláde a príslušných rezortoch, ako sa k týmto novým príležitostiam postavia.
      Nové príležitosti podľa jeho názoru vznikajú v oblasti obnoviteľných zdrojoch energie (OZE), stavebných rekonštrukcií, v programoch zatepľovania budov, v oblasti ekologického poľnohospodárstva, recyklácie a odpadového hospodárstva, verejnej a osobnej ekologickej dopravy, ako aj výchovy, zdravotnej starostlivosti a sociálnej práce.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies