Dosiahol to, čo žiadny iný Slovák! Peter Hámor prezradil svoj nevšedný rituál na vrchole každého štítu

NETKY.SK • 25 August 2017, 15:16 • 2 min
Dosiahol to, čo žiadny iný Slovák! Peter Hámor prezradil svoj nevšedný rituál na vrchole každého štítu

Poprad – Záľubu vo futbale počas dospievania vymenil za lásku k horolezectvu a turistike. Ten hrá už len rekreačne a naopak horolezectvu sa venuje na profesionálnej úrovni. V rozhovore to uviedol najúspešnejší slovenský výškový horolezec a himalájista Peter Hámor.

slovakia

left justify in out

Ako jediný Slovák vystúpil na najvyššie vrchy všetkých kontinentov. Dosiaľ stál 15-krát na vrcholoch 14 osemtisícoviek. "Vrchol je miesto, kde by ste mali byť ticho. Mali by ste byť rád, že tam ste," povedal Hámor na margo toho, čo prežíva, keď dosiahne na vrchol najvyšších štítov sveta. Ako doplnil, na vrchole štítu má zaužívaný rituál, ktorý opakuje. "Na vrchol sa nepostavím. To je to, čo nerobím. Predsa len, nohy sú najšpinavšia časť tela a mne sa to zdá nepekné voči kopcu, aby som ho poškvrnil či zneuctil tým, že budem na ňom stáť, vykrikovať na ňom a robiť rôzne pózy, ktoré si horolezci natrénujú už doma," povedal.

 

Aj keď už dosiahol všetky najvyššie vrchy sveta, tvrdí, že by sa na každý štít vrátil rád. "Ťažko povedať, dokedy budem môcť tráviť čas v Himalájach a aké ciele si budem môcť pred seba postaviť. Kým budem vládať, a kým to bude možné aj kvôli peniazom a práci, budem do Himalájí chodiť. Čím dlhšie, tým lepšie. Keby bola možnosť, tak na každý z tých kopcov by som sa kedykoľvek vrátil," dodal horolezec.

 

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Bekö

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona