Dortmund zvládol náročné prekážky, trúfa si aj na Bayern

NETKY.SK • 23 Máj 2013, 11:40 • 2 min
Dortmund zvládol náročné prekážky, trúfa si aj na Bayern

LONDÝN - Futbalisti Borussie Dortmund sú síce podľa papierových predpokladov outsidermi sobotňajšieho finále Ligy majstrov 2012/2013, no trúfajú si zdolať svojich nemeckých rivalov z Bayernu Mníchov.

slovakia

left justify in out

Rozhodujúci zápas vrcholiaceho ročníka kontinentálneho pohára číslo jeden sa uskutoční 25. mája v londýnskom Wembley s úvodným výkopom o 20.45 h SELČ. Hlavným rozhodcom duelu bude Talian Nicola Rizzoli a v zápise o stretnutí bude uvedený ako domáci tím Borussia Dortmund.

Stávkové kancelárie výrazne favorizujú Bavorov, ale Dortmundčania rozhodne nie sú bez šance. V D-skupine dokázali uspieť v konkurencii Manchestru City, Ajaxu Amsterdam a Realu Madrid, pričom doma ani raz nezaváhali a vonku vyhrali v Amsterdame a remizovali na pôde španielskeho i anglického šampióna. Navyše, Borussia v semifinále prešla cez topfavorita súťaže Real Madrid, ktorému najmä vo Vestfálsku uštedrila poriadnu lekciu - štyrmi gólmi Roberta Lewandowského triumfovala 4:1. Následne jej na prienik do finále stačila aj prehra 0:2 na Štadióne Santiaga Bernabéua. Paradoxne, väčšmi v ohrození bol osemnásobný nemecký majster vo štvrťfinále, keď postup cez FC Málaga si zabezpečil až v nadstavenom čase odvetného merania síl. 

"Najlepšie pocity sme mali po skončení skupinovej fázy. Dostali sme sa do vyraďovacej časti obdivuhodným spôsobom. Štýl, akým hral náš tím v základnej skupine, všetkých prekvapil. Zápas v Manchestri nám otvoril oči. Dokázali sme, že môžeme obstáť v náročnej konkurencii kvalitných európskych klubov, dokonca ich dokážeme zdolať," uviedol pre oficiálnu stránku Európskej futbalovej únie (UEFA) tréner Borussie Jürgen Klopp. Jeho zverenci síce nezískali ligový titul a neuspeli ani v národnom pohári, ale majú šancu zakončiť sezónu tým najlepším možným spôsobom. Ich radosť môže byť o to väčšia, že vo finále Ligy šampiónov čelia Mníchovčanom, ktorí suverénnym spôsobom triumfovali v I. bundeslige a predstavia sa aj vo finále DFB Pokal. "Nikdy sme sa neprispôsobovali hernému štýlu súpera a neurobíme to ani teraz proti Bayernu. Trik je v tom, že k duelu musíme pristúpiť, akoby to bol obyčajný zápas," uzavrel 45-ročný Klopp. 

Dortmundu nepomôže jeden z jeho kľúčových hráčov - ofenzívny stredopoliar Mario Götze. Tomu v účasti zabránilo zranenie stehenného svalu na ľavej nohe. Otázny je aj štart stopéra Matsa Hummelsa laborujúceho s podvrtnutým členkom. Ani jeden z hráčov Dortmundu nemá dištanc za žlté či červené karty. 

Vo vzájomných dueloch je na tom lepšie bavorský klub, ktorý má bilanciu 45 víťazstiev - 29 remíz - 26 prehier a neprehral v ostatných štyroch konfrontáciách. V najprestížnejšom pohári "starého kontinentu" sa stretli tieto dve mužstvá len raz, resp. dvakrát, keďže išlo o štvrťfinále hrané na odvetu. V sezóne 1997/98 po bezgólovej remíze v Mníchove zvíťazil Dortmund doma 1:0 po predĺžení zásluhou gólu Stéphana Chapuisata. Borussia má na konte jediné celkové prvenstvo v LM, v ročníku 1996/97 si poradila vo finále s Juventusom Turín (3:1), pričom je to jej jediná finálová účasť. 

Predpokladaná zostava Borussie Dortmund vo finále LM 2012/2013: 
Weidenfeller - Piszczek, Subotič, Hummels, Schmelzer - Gündogan, S. Bender - Blaszczykowski, Grosskreutz, Reus - Lewandowski



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona