Dopyt po umení je na Slovensku malý, myslí si Petra Toth

NETKY.SK • 12 Marec 2015, 09:23 • 2 min
Dopyt po umení je na Slovensku malý, myslí si Petra Toth

BRATISLAVA - Šperkárka Petra Toth si svoje smerovanie uvedomovala už v útlom veku.

slovakia

left justify in out

"Od šiestich rokov som presne vedela, čo chcem robiť a odvtedy intenzívne pracujem na tom, aby som mohla žiť svoj vlastný sen," povedala Toth v rozhovore pre agentúru SITA. Ako dieťa rozoberala a znova spájala šperky svojej mamy, neskôr si začala vyrábať vlastné.


Kolekcie Petry Toth sú inšpirované slovenskou prírodou, kultúrou a tradíciami. Výrazné, farebné a doslova neprehliadnuteľné šperky si vyžadujú aj istú dávku odvahy. "Mne moje šperky vôbec neprídu extravagantné, práve naopak. Sú nápadité, originálne, ale vždy myslím na to, aby boli nositeľné," poznamenala návrhárka, ktorá svoje šperky vytvára tak, aby sa v prvom rade páčili jej samej. "Vždy tvorím šperky akoby pre seba. Nikdy by som nevytvorila nič, čo by sa nepáčilo mne samej," uviedla priznala. "Každá kolekcia je trochu odlišná, či už technologicky alebo dizajnovo. Je to preto, lebo každá kolekcia odráža môj vnútorný citový stav," doplnila dizajnérka, ktorá práve čaká svoje prvé bábätko. "Kolekciu, na ktorej pracujem práve teraz, som začala kresliť začiatkom tehotenstva, počas celého tehotenstva som na nej pracovala a verím, že z nej budú citeľné emócie, ktoré som prežívala," povedala 28-ročná šperkárka.


Šperky Petry Toth dopĺňajú módne kolekcie slovenských dizajnérov i množstvo módnych editoriálov v magazínoch a jej tvorbu obdivujú módni nadšenci i odborníci. Šperkárstvo na VŠVU však nikdy neštudovala a dnes tvrdí, že to bol šťastný krok. "Som si absolútne istá, že by bola moja tvorba iná," skonštatovala Toth. "Umelci z komunity sa častokrát navzájom ovplyvňujú, a to najmä v tvorbe. S odstupom času som rada, že ma na VŠVU neprijali. Viem rozmýšľať komerčne, racionálne a súčasne a neovplyvňuje ma vôbec nič," vysvetlila mladá dizajnérka. Pritom práve nedostatok praktického, komerčne zameraného vzdelania uvádza mnoho slovenských umelcov ako jeden z hlavných problémov umeleckého vzdelávania. Začiatky v podnikaní sú pre každého mladého umelca ťažké, najmä keď ich nikto nepripraví na problémy, s ktorými sa v reálnych podmienkach stretnú. "Dopyt po umení je na Slovensku veľmi malý a uživiť sa slobodnou tvorbou dokáže málokto," myslí si úspešná šperkárka. Petra Toth si na svojej práci však nadovšetko váži slobodu, ktorú jej poskytuje. "Tvorím a pracujem absolútne slobodne. Nenazvala by som moju prácu prácou, každá zložka, ktorú musím vykonať, ma baví a som veľmi vďačná, že mám tú česť žiť takýto život," hovorí Toth.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies