Dopyt po oceli bude tento rok ďalej klesať, pokles sa však zmierni

NETKY.SK • 14 Apríl 2016, 10:10 • 2 min
Dopyt po oceli bude tento rok ďalej klesať, pokles sa však zmierni

NEW YORK - Dopyt po oceli bude v poklese pokračovať aj tento rok, tempo poklesu by sa však malo zmierniť. Uviedlo to v najnovšej správe Svetové združenie pre oceľ (WSA). Informoval o tom portál business-standard.com.

slovakia

left justify in out

Združenie uviedlo, že dopyt po oceli by mal tento rok klesnúť približne o 0,8 % na 1,488 miliardy ton. V minulom roku predstavoval pokles 3 %. K miernemu zotaveniu by malo podľa WSA dôjsť na budúci rok, kedy sa očakáva zvýšenie dopytu o 0,4 % na 1,494 miliardy ton.

 

Dôvodom je najmä spomaľujúce sa tempo rastu čínskej ekonomiky, ale aj problémy ďalších veľkých rozvíjajúcich sa ekonomík ako Rusko a Brazília. Dopyt po oceli v Číne by mal podľa WSA tento rok klesnúť o 4 % po 3-% poklese v predchádzajúcom roku.

 

Brazília, kde dopyt minulý rok klesol takmer o 17 %, by aj tento rok mala zaznamenať prudký pokles dopytu, aj keď nie taký výrazný, ako v roku 2015. WSA očakáva, že dopyt po oceli v Brazílii klesne tento rok o 8,8 %. So zotavením počíta na budúci rok, kedy by dopyt v juhoamerickej krajine mal vzrásť približne o 3 %.

 

Naopak, očakáva sa tohtoročný rast dopytu po oceli v Indii, približne o 5,4 %. V tomto tempe by rast mal pokračovať aj na budúci rok. S rastom počíta WSA aj v Turecku či v krajinách juhovýchodnej Ázie.

 

Čo sa týka Európskej únie, dopyt v tomto roku by sa podľa WSA mal zvýšiť o 1,4 % a na budúci rok by mohlo dôjsť k miernemu zrýchleniu tempa rastu. WSA očakáva, že v roku 2017 sa dopyt po oceli v krajinách EÚ zvýši o 1,7 %.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies