Dopyt po nehnuteľnostiach sa môže v dôsledku brexitu oslabiť

NETKY.SK • 25 Jún 2016, 12:21 • 2 min
Dopyt po nehnuteľnostiach sa môže v dôsledku brexitu oslabiť

BRATISLAVA – Brexit môže krátkodobo oslabiť dopyt nájomcov po nehnuteľnostiach. Po úvodnom šoku však možno očakávať opätovný nárast aktivity. Konštatovala to realitno-poradenská spoločnosť JLL v reakcii na štvrtkové (23.6.) referendum, v ktorom si občania Veľkej Británie zvolili odchod z Európskej únie.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Takáto zásadná zmena bude podľa firmy nevyhnutne viesť k neistote v celej ekonomike aj na realitných trhoch, v prípade dobre zvládnutého odchodu však môžu byť jej najzávažnejšie dôsledky najviac citeľné počas nasledujúcich dvoch rokov.

 

„V krátkodobom horizonte môžeme očakávať oslabený dopyt zo strany nájomcov, keďže firmy budú venovať viac času prehodnocovaniu svojich investičných a expanzných rozhodnutí,“ predpovedá poradenská spoločnosť.

 

Úvodné reakcie na realitných trhoch vrátane slovenského môžu byť podľa nej do značnej miery prehnané. „Po úvodnom šoku však možno očakávať opätovný nárast aktivity v nadväznosti na znovu sa objavujúce možnosti najmä na kľúčových britských trhoch, a taktiež z dôvodu oslabujúcej libry. Nálada v spoločnosti a cenotvorba budú zohrávať kľúčovú úlohu pri strategickom rozhodovaní firiem,“ domnieva sa JLL.

 

V krátkodobom a strednodobom horizonte očakáva zhoršovanie nálady investorov na britskom trhu. Považuje za pravdepodobné, že počas nasledujúcich dvoch rokov sa výnosy z nehnuteľností na britských trhoch znehodnotia približne o 10 %.

 

Firma zároveň predpokladá, že sa môžu objaviť aj pozitívne dôsledky predovšetkým na zvyšných vyspelých trhoch Európy. V súvislosti s pohybom meny môžu byť podľa nej niektoré časti britského trhu krátkodobo zaujímavé pre medzinárodných investorov, minimálne kým nestálosť meny opadne.

 

„Táto udalosť môže byť spúšťačom pre mnohých investorov, ako aj pre ostatné firmy k tomu, aby urobili zmeny vo svojich súčasných stratégiách na realitných trhoch. Niektoré rozhodnutia môžu aj naďalej zostať odložené, alebo budú prehodnotené úplne. Všetko bude závisieť od pripravenosti EÚ, rýchlosti rokovaní a politického konsenzu,“ uviedol vedúci oddelenia oceňovania nehnuteľností a prieskumu trhu JLL Slovensko Peter Nitschneider.

 

Britskí voliči vo štvrtkovom referende rozhodli o vystúpení svojej krajiny z Európskej únie. Za tzv. brexit hlasovalo 51,9 % zúčastnených voličov, kým za zotrvanie Spojeného kráľovstva v EÚ sa ich vyslovilo 48,1 %. Účasť dosiahla 72,2 %.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies