Dopyt po kuriéroch stúpa

NETKY.SK • 15 December 2021, 15:19 • 2 min
Dopyt po kuriéroch stúpa

BRATISLAVA - Najvyššie číslo v histórii existencie pracovného portálu Profesia.sk tvorí dopyt po kuriéroch. Pozícia je kľúčová počas pandémie, ale aj momentálne veľmi žiadaná v predvianočnom čase.

slovakia

left justify in out

Pracovné ponuky na pozíciu kuriéra, ktorá je kľúčová najmä počas aktuálnej predvianočnej sezóny, dosahuje v počte inzerátov na pracovnom portáli Profesia.sk rekordné čísla. Informovala o tom hovorkyňa portálu Nikola Richterová. V októbri takýchto ponúk pribudlo na portáli 130 a v novembri ďalších 100. Za prvé decembrové dni zverejnili firmy 27 nových inzerátov na kuriérov. "Porovnanie aktuálnych čísel s predošlými obdobiami ukazuje, že rok 2021 priniesol kuriérom rekordné čísla. Zamestnávatelia uverejnili v 3. štvrťroku 347 pracovných inzerátov na túto pozíciu," vyčíslila s tým, že je to najvyššie číslo v histórii existencie pracovného portálu. Dopyt po kuriéroch pritom pokračuje, v nedokončenom poslednom kvartáli roka zverejnili firmy zatiaľ 257 inzerátov.

 

img

 

Štatistiky portálu ukazujú, že o túto profesiu majú záujem hlavne muži. Medzi záujemcami je totiž iba 15 % žien. O spomínanú prácu sa hlásia väčšinou ľudia vo veku 25 až 34 rokov. "Keď hľadal zamestnávateľ nového kuriéra alebo kuriérku počas prvej a druhej vlny pandémie, záujem bol obrovský. Počas 2. štvrťroka 2020 platilo, že na jednu pracovnú ponuku zareagovalo v priemere viac ako 140 uchádzačov a uchádzačiek," uviedla a zároveň dodala, že vysoká konkurencia medzi ľuďmi pokračovala aj v 4. kvartáli 2020 a prvom kvartáli 2021. Vtedy na jeden inzerát poslalo firme životopis v priemere 110, respektíve 90 ľudí.

 

"Neskôr sa už čísla ustálili a dnes už pripomínajú skôr obdobie spred pandémie. Jeden z hlavných faktorov, ktorý aktuálne znižuje priemerné čísla reagujúcich uchádzačov, je najmä vysoký počet pracovných ponúk a konkurencia medzi firmami," dodala. Aktuálne platí, že na jednu pracovnú kuriérsku ponuku zareaguje v priemere 26 ľudí. Kto však chce spomínanú prácu vykonávať, musí si v mnohých prípadoch založiť živnosť. Najväčšia časť pracovných ponúk na túto pozíciu ponúka práve takýto druh kontraktu. Plný úväzok je až na druhom mieste. Tretinu inzerátov tvoria zamestnávatelia, ktorí majú záujem aj o dohodárov.

 

Možno vás zaujme: Prieskum ukazuje, ako sme na tom s pôžičkami počas vianočných sviatkov



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona