Dopyt po hliníku v Číne stúpa a jeho export klesá

NETKY.SK • 7 December 2017, 16:45 • 2 min
Dopyt po hliníku v Číne stúpa a jeho export klesá

LONDÝN - Rastúca obľuba piva a nealkoholických nápojov v hliníkových plechovkách v Číne, je kľúčovým motorom vytrvalo sa zvyšujúceho dopytu po tomto kove. Uviedla to britsko-austrálska ťažobná skupina Rio Tinto.

slovakia

left justify in out

Druhá najväčšia banská spoločnosť na svete, ktorá generuje viac ako štvrtinu svojich príjmov z ťažby tohto kovu, však pripomína, že za rastom dopytu po hliníku je aj stúpajúca produkcia elektrických vozidiel. A tiež tlak na výrobu ľahších automobilov, čo pomáha znižovať ich emisie. Povedal to výkonný riaditeľ spoločnosti Rio Alf Barrios.

 

"V sektore obalov, najmä v oblasti nealkoholických nápojov a piva v Číne, vidíme posun od skla k hliníku," skonštatoval. Nadnárodná spoločnosť Rio so sídlom v Londýne predpovedá, že dopyt po hliníku sa bude v nasledujúcich piatich rokoch zvyšovať približne o 4 % ročne. A tempo jeho rastu sa ešte zrýchli, ak sa k tomu pridá aj rozširovanie výroby elektromobilov, pri ktorých sa používa viac hliníka ako pri konvenčných vozidlách, povedal Barrios.

 

Celosvetová spotreba hliníka bude v rokoch 2018 a 2019 pravdepodobne rásť o 3 % až 4 % ročne. A zároveň, znižovanie výroby hliníka v Číne, v rámci snahy tamojšej vlády o redukciu znečistenia a reformu priemyslu, znamená, že "zvyšok sveta", kde dopyt tiež rastie, bude musieť v budúcnosti hľadať hliník inde. To podporí rast jeho cien. "Doteraz sa myslelo, že Čína bude čistým vývozcom hliníka, ale situácia sa zmenila," dodal.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies