Dopyt po diamantoch sa zvýši, objem ťažby však klesá

NETKY.SK • 7 November 2014, 13:18 • 2 min
Dopyt po diamantoch sa zvýši, objem ťažby však klesá

LONDÝN - Trh s diamantmi rastie a len za posledných päť rokov sa ceny vzácnych kameňov zvýšili o 75 %. Za týmto vývojom stojí mierne hospodárske zotavenie v USA, no najmä rozrastajúca sa stredná trieda v Číne a jej čoraz väčší záujem o diamanty. Informoval o tom denník Handelsblatt.

slovakia

left justify in out

Ťažobný koncern Anglo-American, ktorý vlastní známeho producenta diamantov De Beers, odhaduje, že globálny dopyt po diamantoch v roku 2018 dosiahne 31 miliárd USD (24,77 miliardy eur). Vlani išlo o 25 miliárd dolárov. Ťažba diamantov však neustále klesá, pretože staré bane sú už zväčša vyčerpané a otváranie nových stojí miliardy. Celosvetová ťažba diamantov sa vlani oproti roku 2006 znížila zo 176 na 146 miliónov karátov.
     

De Beers je súčasťou koncernu Anglo-American, ktorý v roku 2012 kúpil od rodiny Oppenheimerových 40-% podiel, a tým svoj celkový podiel zvýšil na 85 %. Tým sa skončilo 80 rokov trvajúce vlastníctvo miliardárskej dynastie. Zvyšné akcie kontroluje juhoafrická Botswana.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona